U dětí do šesti let většinou rodiče volí školku, která naštěstí, i když třeba omezeně, funguje i o prázdninách.

„Jsme vytíženi úplně na maximum a ještě týden budeme. Nestalo se však, že bychom někoho nemohli přijmout. Potom budou rodiče vozit své ratolesti do školky v Orlickém Záhoří, která bude pokračovat místo nás," řekla učitelka Dagmar Fiandová  z Deštného, podle níž je oproti školnímu roku jedinou změnou, že všechny děti jsou v jednom oddělení.

Brány této mateřinky se zavřou, protože je potřeba vymalovat, to přes rok nejde. „My jako učitelky máme také povinnost čerpat dovolenou o prázdninách. Některé školky mají proto zavřeno, když má automobilka celozávodku," dodala Dagmar Fiandová.

„Střídavou péči" o děti mají také v Rychnově, kde fungují čtyři školky. O prázdninách společnými silami zajišťují provoz pro celé město. Proto když některá měla plno, mohla dítě přesunout na jinou, která je zrovna také otevřená.

„Takhle si vypomáháme. Řekla bych ale, že všem rodičům, kteří potřebovali své dítě umístit z důvodu uzavření jejich školky, bylo vyhověno," uvedla Jana Chvojková, ředitelka mateřské školy Sluníčko.

Podle ní o prázdninách ve třídách panuje volnější režim. Děti si zvykají na nové kamarády i na nové prostředí. „Je to spíše o povídání, hraní a také děláme to, co si děti přejí," přiznala Jana Chvojková.

Pro rodiče, kteří mají školáky, se stává dobrou alternativou tábor, kam je dávají, aby se trochu otrkaly a osamostatnily, potvrzuje ředitelka domu dětí a mládeže Sluníčko v Týništi Jana Kalousová.

„Máme celkem jedenáct táborů a všechny máme obsazeny. Ani jsme nemohli povolávat náhradníky. Jedeme nonstop celé prázdniny," prozradila Jana Kalousová, podle níž jsou tyto pobyty pro děti lepším vyžitím, než aby se pohybovaly někde na ulici nebo seděly doma u počítače. „V přírodě si toho děti užijí více, protože program je vždy pestrý a pěkně připravený," dodala.

Tábor zrušen

Naopak kostelecký dům dětí a mládeže rodiče moc nepotěší. Kvůli změně ve vedení se zrušil jeden tábor, protože se vše musí přichystat na inventuru. „Zachováme pouze příměstský šmoulí, protože na něj už bylo přihlášeno hodně dětí," řekla jedna z pracovnic Dana Bečičková.

Pokud ani tábor není pro rodinu dobré řešení, nastupuje „čachrování" s dovolenou. Čtrnáct dní jeden rodič, těch dalších druhý a srpen se nějak pytlíkuje. Tak to má Alena Novotná z Dobrušky se svou osmiletou dcerou Nikolkou.

„Co se týče tábora, z loňska máme docela špatnou zkušenost, takže dceru letos nikam nedáme. Musíme to nějak zvládnout, i pomocí babiček, ale ty ještě pracují, takže je to komplikované. A to každý rok," řekla mladá maminka.

Pokud opravdu neměl kdo malou hlídat, musela ji brát do práce, nic jiného jí totiž nezbylo. „Na srpen zatím nemáme hlídání, ale to vyřešíme, až to bude aktuální. A příští rok? Už jí je osm, takže počítám s tím, že příští rok vydrží třeba pár dní sama doma. ," doufá Alena Novotná.

Když nemohla babička, zaskočila teta

Devětadvacetiletá kadeřnice Lenka Samková z Byzhradce zatím starosti s tím, co bude její syn Vašek dělat o prázdninách, nemá. Chodí totiž ještě do školky. Sice ne do té svojí, protože dojíždí do Rychnova, kde se mateřinky mezi sebou střídají, ale důležité je to, že má kde být.

„I když jezdí do jiné, náročnější to pro mě nijak není, protože já stejně jezdím do práce autem, takže ho beru s sebou. Spíš je výhoda v tom, že na těch šest týdnů, kdy má naše školka volno, nemusím shánět hlídání po babičkách," přiznala Lenka Samková, jejíž syn bude kromě tří týdnů celé prázdniny ve školce.

Díky tomu, že vždy funguje buď jedna velká, nebo dvě malé mateřinky, má možnost se seznámit s novými kamarády a zvyknout si na nové prostředí.

To, že by v nich o prázdninách nebylo otevřeno, si vůbec neumí představit.

„Bylo to tak jeden rok, vlastně ten úplně první. Šest týdnů jsem ho měla doma. Bylo docela složité se nějak vystřídat, protože kdybych si ho vzala s sebou do práce, tak by to pro něho byla nuda," prozradila mladá maminka, která problém vyřešila tak, že jeden týden byl Vašek u jedné babičky, druhý u té druhé a pak přišly na řadu tety. „Kombinovali jsme to všelijak. Určitě je lepší, když větší část prázdnin může být ve školce," říká Lenka Samková.

Jak to budou dělat, až vyjde syn ze školky, si představit neumí. Jedna babička by mohla hlídat, druhá ale pracuje. Na mysl jí už přišly tábory. Prý jsou dobré i ty příměstské, takže by to asi nejspíš řešila takto. „A Vašek bude mít alespoň nějakou činnost,"říká.

„Určitě je lepší, když dítě může mít nějaké prázdniny a volno, kdy může být alespoň měsíc doma, ale režim mu také neuškodí. Jak to zatím funguje, je pro nás dostačující. Nic bych na tom neměnila," uvedla Lenka Samková, jejíž Vašek půjde do školy až napřesrok, takže ani příští prázdniny nebude muset řešit.

„Jak to bude potom, je ještě brzo. Zatím je důležité, že má kam chodit nyní, a to je hlavní," dodala.

Dovolená? Luxus, který rodině plánují děti

Jak to vidí Silvie Špryňarová

Znáte to, blíží se konec školního roku a vaše ratolesti se tetelí blahem, že jim konečně skončí ten příšerný dril. Jenže vám z toho vstávají vlasy hrůzou při pomyšlení, že dva měsíce se o vaše dítě bude muset někdo postarat. A kdo? No nejspíš vy, váš manžel či přítel, babička, děda, kamarádka, pak možná soused,
a snad si týden najde i ta šílená paní odvedle… Možná s trochou nadsázky, ale s velkou dávkou reality.

Ve většině domácností, kde vyrůstá dítě školou povinné, jež navštěvuje první stupeň základní školy, se dovolená plánuje ne podle chuti a nálady, ale podle přesně daného harmonogramu. Kde už jsou babičky a dědové na penzi, tam mají situaci trochu snazší, ale pokud i prarodiče stále chodí do práce, pak potěš Pánbůh.

Pak často není zbytí a na řadu přichází kostičkovaný papír, rozpis týdnů a jmen a přesné zaškrtávání dnů, kdy si kdo vezme dovolenou, aby Vašík nebyl sám doma. Ale na druhou stranu není nad to si všechno dopředu zorganizovat.

No řekněte sami, donutil by vás někdo si udělat detailní přehled svých plánů hned dva měsíce dopředu?