„Problémy tady byly. Chytali jsme oranžový mráček a hořel nám kontejner s obaly,“ vtipkoval včera Roman Tuček ze společnosti Dekonta, která skládku likvidovala od loňského června.
Po roztřídění a identifikaci všech látek byly výbušniny převezeny k likvidaci do pardubické Explosie a zbytek k bezpečné likvidaci do ostravské spalovny.
Postupně bylo z areálu vyvezeno 50 tun nebezpečného odpadu v loňském roce a 45 tun bylo transportováno letos. Poslední kontejner opustil bránu chvaletické skládky dnes krátce po půlnoci.
„Transport vyjel z chvaletického skladu po půlnoci a jel po trase Čáslav – Havlíčkův Brod – dálnice D1 směr Brno – Olomouc – Hranice na Moravě a Ostrava. Do tamní spalovny měl dorazit v šest hodin ráno,“ řekl Otakar Herberk z firmy Dekonta. Dvě nákladní soupravy se čtyřmi kontejnery doprovázely vozy hasičů a policie.

Padne trest za skladování chemikálií ve Chvaleticích?

V případě nelegální skládky sdělil vyšetřovatel první obvinění.
Jedná se o dva muže z Pardubicka
a Chrudimska. Na třetího nedošlo, protože je úředně mrtvý.

Z areálu chvaletické skládky nelegálního odpadu zmizely včera před půlnocí poslední kontejnery s chemikáliemi.
Firma Dekonta tam končí svou misi, při které postupně rozčlenila a odvezla téměř sto tun toxických a nebezpečných látek, ale i výbušniny.
„Mohu zodpovědně říct, že jsme ve zdejších skladech narazili na kompletního Mendělejeva a také na mnoho sloučenin, z nichž jsme o existenci některých neměli ani tušení,“ říká dnes už s úsměvem Roman Tuček, jehož tým se na dekontaminaci podílel.
Je také zřejmé, že nelegální skládka ve Chvaleticích bude mít soudní dohru. V pondělí totiž vyšetřovatel sdělil obvinění dvěma mužům z Pardubicka a Chrudimska. Trestný čin nedovolená výroba a držení radioaktivního materiálu a vysoce nebezpečné látky jim může vynést až pětiletý pobyt za mřížemi.
Třetí osoba, nájemce skladu, souzena nebude, protože je od jara úředně prohlášena za mrtvou.

Policie obvinila dva muže z nedovoleného ozbrojování

V případu nelegálního skladování nebezpečných odpadů ve Chvaleticích padla první obvinění. Policisté viní z několika trestných činů dva muže, další byl úředně prohlášen za mrtvého. Informovala o tom mluvčí pardubické policie Jitka Vavřinová.

Osmadvacetiletého muže z Pardubicka obvinila za nedovolené ozbrojování a nedovolenou výrobu a držení radioaktivního materiálu a vysoce nebezpečné látky. Třiapadesátiletého muže z Chrudimska stíhá policie za nedovolenou výrobu a držení radioaktivního materiálu a vysoce nebezpečné látky, uvedla Vavřinová. Bližší identifikaci obviněných odmítla s tím, že musí ctít presumpci neviny.

Podle policie mezi podezřelými figuruje i bývalý provozovatel skladu Ladislav Pilc z Jihlavy. Ten je však již čtvrtým rokem nezvěstný. "V březnu letošního roku byl prohlášen okresním soudem v Jihlavě za mrtvého," řekla Vavřinová. Podle policie je možné, že se v průběhu dalšího vyšetřování obvinění rozšíří o další trestné činy, případně budou obviněny i další osoby.

Ve Chvaleticích policisté a inspektoři životního prostředí objevili v polovině loňského června skladiště nebezpečných chemikálií v bývalém průmyslovém areálu. Nelegální úložiště bylo zjištěno poté, co tam pracovníkovi firmy Purum explodovala neznámá látka a byl zraněn. Na místě se našly kromě tlakových lahví s bojovým plynem fosgenem a jinými plyny i stovky tun kyanidů, solí těžkých kovů, radioaktivní látky, další sloučeniny a rovněž upravené plynové pistole.

Stát loni poskytl Pardubickému kraji na sanaci areálu deset milionů korun, již předtím uvolnil pro tyto účely kraj a Česká inspekce životního prostředí 770.000 korun. Letos v únoru získal kraj na dokončení likvidace od ministerstva financí zálohu 15,4 milionu korun, další etapa sanace začala v červenci a bude dokončena během září. Dnes v noci z Chvaletic odjede poslední transport s jedy do spalovny v Ostravě.

Podobný nelegální sklad byl minulý rok v dubnu objeven v Libčanech na Královéhradecku. Experti v bývalé továrně našli 600 tun extrémně hořlavých látek, výbušniny či chemikálie s vysokým obsahem těžkých kovů. Likvidace skladu stála přes 30 milionů korun, většinu z potřebných peněz uvolnil stát. Průzkum v areálu objevil čtyři místa, která jsou znečištěna ropnými látkami a jedno místo, kde je půda kontaminovaná toxickými kovy. Provozovatele skladu, podnikatele Václava Etlíka, obžaloba viní z obecného ohrožení a nakládání s odpady. V případě prokázání viny mu hrozí až 15 let vězení. (čtk)