Ke čtyřem kusům z loňska přibyl v minulém týdnu stejný počet a čeká se ještě na dvě další. Plně automatizovaná děla doplní dvě manuální.

„Do zimy vznikne celkem 68 hydrantů a tím i míst, kde lze sněžná děla nainstalovat," poznamenal na závěr Jan Urbánek, ředitel Ski Klubu Ústí nad Orlicí.

K malému zpoždění při realizaci prací sice došlo, není ale nikterak dramatické a bude v rozsahu maximálně dvou týdnů. Z původně plánovaného konce září se termín ukončení přesunul na říjen. Způsobeno to bylo měkčím podložím v místě vodní laguny.

Letním spánkem ale nespí ani jiná atraktivní střediska v Orlických horách. V Deštném se nyní pilně pracuje na spuštění nového odbavovacího systému. „Ceny jízdného zůstanou na stejné úrovni, ale návštěvníkům, kteří k nám jezdí pravidelně, bychom chtěli nabídnout výhodnější osobní karty," prozradil Petr Prouza, provozní ředitel Skicentra Deštné v Orlických horách.

Vedle toho se plánuje také rozšíření modré sjezdovky, kterou si oblíbily především rodiny s dětmi. Ani v Deštném  se nechtějí přizpůsobovat rozmarům počasí a návštěvníkům chtějí zajistit požitek z lyžování, pokud to bude jen trochu možné. O bílou pokrývku se tak bude v nové sezoně starat šest nových zasněžovacích stožárů.

Neznamená to ovšem, že by v těchto dnech zdejší sedačková lanovka zahálela. Pěší turisté i cyklisté mohou každou půlhodinu využít možnosti nechat se vyvézt až do blízkosti Luisina údolí a podstatně tak ušetřit své síly při hřebenových túrách.

Nové zasněžování již dokončují i v Bartošovicích, kde se dosud jezdilo pouze na přírodním sněhu. „Po celém kopci máme položené rozvody. Pět zasněžovacích děl bude mít k dispozici jedenáct přípojných míst," uvedl Jan Sotona, majitel skiareálu Nella.

Stavba zasněžování v Říčkách v O. h.