Utíkají za lepším do fakultních nemocnic, do Prahy či dokonce úplně odcházejí zoboru. Atěm ženám, které by opráci měly zájem, zase chybí podle nových tabulek vzdělání. Střední zdravotnická škola už nestačí, musí mít vysokou.

„Odcházím do soukromé zdravotnické firmy. Zůstanu vChrudimi, budu tam mít větší základ a také osobní ohodnocení, které jsem tady zatím žádné neměla. Firma mi slíbila 30dní dovolené, kterou mi zčásti také zaplatí,“ řekla Dana Červenková, která 20let pracovala jako sestra na chirurgii chrudimské nemocnice.

Nemají ani průměr

Šéfům nemocnic dělá úprk lidí těžkou hlavu. „Z250sester nám jich chybí 15.Nejsou dostatečně ohodnocené. Měly by vydělávat 20tisíc, ale ty nemají. Odcházejí za lepším do fakultních nemocnic, do privátu, či úplně zbranže,“ posteskl si ředitel rychnovské nemocnice Otto Štěpán.

„Je to už opravdu nadoraz. Pryč jsou doby, kdy před branou čekaly na přijetí zástupy sester,“ přisvědčil ředitel orlickoústecké nemocnice Martin Procházka.

Situaci nevytrhnou ani sestry ze Slovenska. Doma jim platy stouply, tady navíc řeší problém subytováním.

Iučitelé se mají líp

Chybí hlavně sestry– specialistky. Ty, které mají atestaci na oddělení JIP, ARO či sálové instrumentářky. Nedostatek personálu se může začít brzo odrážet ivkvalitěpéče.

„Unás je zoufalý především nedostatek rentgenových laborantek,“ uvedl ředitel pardubické nemocnice Jan Feřtek. Na vině je podle něho špatná politika řízení lidských zdrojů ministerstva zdravotnictví, které nedokázalo zdravotní sestry přilákat a udržet.

„Vždyť sestra si dnes nevydělá ani průměrný plat, přitom dělá svátky, neděle, noční směny. Iučitelé, kteří včera stávkovali, se mají líp,“ řekla sestra pardubické nemocnice.

Situace ale ve východních Čechách naštěstí zatím není tak kritická jako na východní Moravě a především vPraze. Vedení nemocnice vMotole už nabídlo sestrám, které přivedou novou kolegyni, 15tisíc korun odměny. Vcelé Praze už chybí tolik sester, kolik jich pracuje vjedné velké tamní nemocnici.