VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Samovar? Jeho kouzlo objevily nejen ženy

Opočno – Čaj ze samovaru, kyjevský dort nebo bubliky. To je pouze malá část toho, co ochutnali návštěvníci sobotního Ruského odpoledne v Opočně. Jak se zrodila akce, která je v Opočně poprvé? Začátek musíme hledat asi tak před rokem.„Ve sboru jsme začaly nacvičovat ruskou píseň od Rachmaninova. Pak jsme si řekly, že by bylo dobré ji někde zazpívat. Takže Ruské odpoledne vlastně vzniklo proto, abychom ji někde využily. Nakonec se nám ale program trochu rozrostl, vzniklo z něho celé odpoledne," usmívají se pořadatelky.

18.11.2013
SDÍLEJ:

Sobota nepřinesla jen duševní potravu. Připravena byla i ochutnávka ruských specialit, z nichž většinu udělaly rodačky z Ukrajiny, které žijí v Opočně. České rčení, že se lidé olizovali až za ušima, platilo stoprocentně. Foto: Pořadatelé

KYJEVSKÝ  DORT5 bílků ( starších )
25 dkg cukru krupice
20 dkg lískových oříšků nasekaných nahrubo
15 dkg hladké mouky
Postup:
Bílky a cukr ušlehat. Do vzniklého sněhu lehce vmíchat hladkou mouku smíchanou s nasekanými lískovými ořechy. Směs rozdělit na 3 díly, ze kterých na pečicím papíru upéct  3 placky při 150 stupních cca 2 hod., až budou suché ( jako pusinky).
Krém:
0,5 kg změklého másla
5 žloutků
20 dkg cukru krupice
1,5 dcl mléka
10 dkg nasekaných lískových oříšků
Žloutky, cukr a mléko svařit a prochladlé spojit s máslem. 1/3 vzniklého krému obarvit kakaem. 3 placky promazat krémem a vrchní placku, potřenou krémem, posypat nasekanými lískovými oříšky.

Během odpoledne proběhly dvě přednášky ruských lektorek, takže sálem zněla milá „ruská čeština". Z úplně jiného soudku pak byla přednáška s tajuplným názvem Cesta do hlubin lidské duše. Tento název byl určitě na místě, jejím tématem byl totiž Dostojevskij, o jehož dílo se zajímal i Sigmund Freud.

RASTĚGAJTěsto:
40 dkg hladké mouky
30 g kvasnic
1,5 hrnku mléka
100 g tuku
1 vejce
trochu soli
Vykynuté těsto rozválet (asi 0,5 cm), vykrájet kolečka, naplnit a uzavřít.
Náplň:
Polovina hrnku pohanky uvařit ve vodě, nechat vychladnout
30 dkg mletého masa
2 vejce uvařená natvrdo
1 cibule
Vše smíchat.
Péci nejlépe na pečicím papíru.

Přednášející Eva Votroubková, která byla zároveň jednou z pořadatelek, si tohoto klasika ruské literatury zamilovala během psaní diplomové práce, jejím cílem bylo přiblížit ho posluchačům. Podle reakcí se jí to povedlo.

SALÁT VINĚGRĚT3 uvařené červené řepy
2 uvařené brambory
1 cibulka
asi 300 g kysaného zelí
Vše nakrájet a zalít olejem.

Návštěvníci chválili nejen celý program, ale od mnohých zaznělo, že si musí Dostojevského přečíst. „Přednáška mě uchvátila, v pondělí jdu do knihovny a začnu číst," je rozhodnutý jeden z návštěvníků Ivo Kašpar.

Spokojenost však nevládla jen u návštěvníků. „Žasla jsem, co takový malý organizační tým zvládl připravit. Navíc tu byla velmi přátelská atmosféra. Pokud se akce bude opakovat příští rok, velmi ráda přijedu," nechala se slyšet Anna Evsina, jedna z přednášejících. Její pochvala prý pořadatele opravdu hřeje. Právem. Anna Evsina je totiž předsedkyní Mezinárodního kulturního institutu Klíč, který připravuje vzdělávací programy.

Lákal plakát 
s Dostojevským

Při své přednášce se Eva Votroubková zdaleka nezaměřila na pouhé odříkání života a děl Dostojevského. A právě tím získala velké uznání návštěvníků.

Svou prezentaci začala popravou. Málokdo z návštěvníků věděl, že Dostojevskij stál ve svých osmadvaceti letech spolu s dalšími odsouzenci na popravišti, u něhož se již černaly tři hromadné hroby. Přednáška se zabývala dětstvím a mládím až do okamžiku popravy. Která se naštěstí nekonala.

A rovněž málokdo ví, že Dostojevskij je tvůrcem vnitřního dialogu. „Tolstoj byl mistrem vnitřního monologu. Dostojevskij však při své snaze po naprostém odhalení lidského nitra došel ještě dál – k vnitřnímu dialogu, což bylo v ruské literatuře  něco úplně nového," přibližuje jeden z mnoha přínosů Dostojevského Eva Votroubková. 

SALÁT MOSKEVSKÝDo hlubší formy (např. srnčí hřbet) :
1. vrstva    6 uvařených bílků rozmačkaných vidličkou
2. vrstva   100 g tvrdého sýra nastrouhat
3.vrstva    1 plechovka rozmačkaných sardinek
4. vrstva   100 g majolky
5. vrstva   4 žloutky rozdrobené
6. vrstva  100 g majolky
7. vrstva   2 žloutky rozdrobené
Na noc dát do ledničky.

Dana Marková

Autor: Redakce

18.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Okresní „osmička“ před startem sezony

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Chybí stovky lidí, přitom vyrostla další fabrika

Rychnovsko - Rekordně nízká nezaměstnanost trápí snad všechny firmy v rychnovském okrese. Problém je ve službách i ve fabrikách.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení