A že to myslí skutečně vážně, dokládá i řada kurzů, jež studentky, ale i studenti musejí absolvovat. Jeden z posledních v letošním roce se konal včera, kdy se šestnáct z vybraných kadeřnic učilo, jak prodloužit vlasy, udělat rasta copánky a dredy. „Dnes tady mám šestnáct dívek z prvního až třetího ročníku. Dopoledne si vyslechly teorii a lektorka jim předvedla techniku, odpoledne si už vše vyzkoušely buď na sobě, nebo na figurínách,“ objasnila mistrová Iveta Cerulová.

Kurzy uvítají i zaměstnavatelé

Mezi nadšenými studentkami byla i Michaela Šedová ze Slatiny nad Zdobnicí. „Každé školení je pro mě důležité. Poznám nový styl, ale také vzhledem k tomu, že si už hledám práci, pak to má vypovídající hodnotu i pro možné zaměstnavatele. Toto školení konkrétně bylo pro mě přínosné, protože jsem si všechny techniky mohla znovu vyzkoušet. Už jsem je totiž znala,“ říká Míša. Rozhodně nejtěžší pro ni bylo zvládnout upevnit pramínek vlasů do keratinu co nejblíž hlavě, aby zákaznici pramen držel a nevypadl.

S nůžkami a hřebenem umějí zázraky i žáciPřestože ji práce kadeřnice baví již od základní školy a dnes už doma i v sousedství s úpravou účesu nemají problém, ona sama má nejraději tvorbu výčesů. „Účastnila jsem se také soutěže v Lanškrouně, kde jsme měli předvést model na téma vlny v luxusu. Není to ale jen o samotné práci kadeřnice, kde by se hodnotil střih, technika. Museli nám ladit všechny doplňky, líčení a dokonce i já s modelkou jsme museli být ve stejném stylu,“ vypravuje studentka.

Učňovský salon zažije školení v letošním roce ještě jednou. Otevřen je však každý den a slouží i běžným zákazníkům. Kdo si vystoupá až do třetího patra budovy na rohu náměstí naproti bance, nebude litovat. Studentky ho pod vedením mistrové upraví za velmi přijatelné ceny.