Podle myslivců to však nestačí, podle nich by se měl řešit především problém největší - zemědělství. „Pokud budeme mít bez konce lány olejky, kukuřice a obilnin, prasata budou mít vždy dostatek kvalitního žrádla a hlavně výborné úkryty," řekl myslivec Ivan Otáhal.

Marie Terezie si poradila

Jak je však možné, že stavy divokých prasat tak vzrostly? „Za dob Marie Terezie se stáda divočáků vyhubila a zbylé kusy se nahnaly do obor. A tam se udržovaly na vhodných počtech. Potom, co prošla naší zemí Rudá armáda a obory zničila, prasata fakticky zdivočela a začala se nekontrolovaně rozmnožovat. Napomohly tomu i nešťastně volené pěstované plodiny," vysvětluje Ivan Otáhal.

Divoká prasata považuje za velmi inteligentní zvěř, která dobře ví, že v poli vysoké kukuřice je v bezpečí a jen tak z něj nevyleze.

Bát se ho nemusíme

Jak je divočák nebezpečný? Podle myslivců z 99 procent není. „Snad jen v době, kdy přicházejí na svět mladá selata – což je zhruba současná doba – bych při jejich velmi vzácném zahlédnutí pomalu odešel. A pak v případě zraněného zvířete, ale to je opravdu naprosto výjimečné. Rozhodně bych nedoporučil utíkat," řekl místostarosta Českomoravské myslivecké jednoty Petr Bárta.

Podle jeho názoru jsou řeči o obrovských počtech divokých prasat přehnané. „Ano, jsou vidět i ve městech , ale ten důvod je jasný. Kdyby všichni dělali, co mají, tak by k tomu nemohlo dojít. Nevymýcená křoviska, špatně zasetá pole – to vše vytváří ideální podmínky pro jejich nekontrolované množení. „Na Rychnovsku se o přemnožení divočáků mluvit nedá," řekl Petr Bárta.

V působnosti rychnovského mysliveckého spolku je podle loňského sčítání 591 kusů prasat. Počet je samozřejmě proměnlivý, u prasat se musí počítat s průběžnou migrací. Na Dobrušsku vykazují 136 divokých prasat. Opět s dovětkem, že jde o číslo fakticky nepřesné.

Výraznější vypovídající hodnotu mají čísla o odlovech. V Dobrušce evidují zhruba stovku odlovených zvířat ročně. Nejvíce právě v loňském roce, kdy bylo uloveno 181 prasat. Nejméně v roce 2007, kdy padlo 91 divočáků. Rychnovští myslivci pak ulovili v loňském roce 1185 kusů prasat a daří se jim tak regulovat prasata na rozumnou míru.

Na Kostelecku je to podobné. Počet odlovených divočáků sice roste, ale prasečí invaze v regionu nehrozí.