V lednu bylo v Rokytnici pouhých 56 nezaměstnaných, což odpovídá – ve srovnání v celorepublikovým průměrem – neuvěřitelné číslo 2,56 procent. Podle místostarosty Petra Mareše už číslo podstatněji klesat nebude, protože mezi nezaměstnanými jde o lidi, kteří kvůli věku, různým omezením práci sehnat nemohou. „Mnozí dojíždějí do Vamberka – do Esabu, Pewagu, někteří do Kvasin. V Rokytnici je největším zaměstnavatelem FrostFood. Hodně žen pracuje ve Svitru (tedy svíčkárně) nebo v Domově Na Stříbrném vrchu. A pak jsou tady menší podnikatelé, opraváři, obchůdky," dodává. Ve FrostFoodu (dřívější firma Guseppe, výrobce mražených pizz) pracuje více jak 200 lidí. Pověsti o tom, že se masově propouštělo, se ukázaly jako liché. Naopak, podle informací z firmy další posily se hledají. Potravinářský výrobce už sice nepatří koncernu dr. Oetker, ale daří se mu a svůj program a obchod neustále rozšiřuje.

Ti, co dojíždějí za prací na Rychnovsko, mají několik možností. Do Vamberka (to jde docela dobře po železnici), do Kvasin (autem). „Tady se opravdu chlapi domluví a jedou jedním autem – je to nakonec i levnější. Žádné posílené autobusové linky tady nejsou," vysvětlil místostarosta.

Nezaměstnanost je v řadě oblastí Královéhradeckého kraje problémem, který přetrvává. V průměru dosahuje kolem pěti procent. Rychnovsko se dlouhodobě těmto údajům vymyká. Na Vamberecku činí pouhých 2,2 procenta, v Solnici pouhé jedno procento a na Týnišťsku 1,29 procenta.

Do konce letošního roku budou hledat nové pracovní síly především firmy ve Vamberku a v Týništi nad Orlicí. Ve svých městech a nejbližším okolí je však kvůli mizivé nezaměstnanosti zřejmě nenajdou.