Kde a jak se připojitVeřejný internet zadarmo funguje v Rychnově na Starém náměstí a brzy by měl začít fungovat také na autobusovém nádraží.

Stačí se připojit na FREE_WIFI_RYCHNOV_INDIGO

Připojení se přeruší po třiceti minutách, pak se lze připojit znovu.

Na konci prosince totiž v Rychnově začala fungovat zdarma veřejná síť wifi. Na internet se mohou připojit lidé na rychnovském Starém náměstí, ale také na autobusovém nádraží.

Brzy se připojí lidé 
i na nádraží

Oficiálně byl veřejný internet spuštěn 23. prosince pro náměstí, brzy se chystá jeho spuštění i pro nádraží.
Jedná se o krátké připojení v rozsahu třiceti minut. Po uplynutí této doby se připojení přeruší, nové přihlášení je však možné. „Je to takto ošetřené proto, aby nikdo nemohl stahovat například film," vysvětluje místostarostka města Jana Drejslová.

Je to prý pomyslnou třešničkou na dortu

Veřejný internet je podle ní pomyslnou třešničkou na dortu. „Není to nic nezbytného, ale je to moderní prvek, který lidem pomáhá v informovanosti. Lidé chtějí informace. Já takový krok považuji za část vývoje společnosti," popisuje Jana Drejslová.

Lidé se díky veřejné síti mohou podívat na stránky města, zjistit si důležité informace či spravovat svou poštu.

O tom, že by vedení města chtělo zprostředkovat obyvatelům i dalším návštěvníkům Rychnova veřejnou síť, se Jana Drejslová zmínila v rozhovoru pro rychnovskou televizi.

Na základě jejího vyjádření se jí potom ozvala počítačová firma Indigo. Město s ní na začátku prosince podepsalo memorandum.
Zatím je veřejná síť v jakémsi zkušebním provozu – město nic neplatí. Čeká se, jak bude situace vypadat, jak se bude vyvíjet a jestli všechno poběží tak, jak má.
Veřejný internet si našel své příznivce velmi rychle.

„Myslím si, že je to skvělý nápad. Internet je nyní v podstatě neodmyslitelnou součástí života, ale někteří lidé k němu nemají přístup. Takže to může pomoci například starším lidem. Skvělé je to i pro místní, kteří se potřebují rychle připojit, a pochopitelně také pro turisty," myslí si Petr Kovář z Rychnovska.

Okresní město je prvním, které se na Rychnovsku do podobné „moderní" akce pustilo.