Letos mají Častolovice opravdu velký důvod k oslavám. První zmínka o městysi se totiž našla v roce 1342, to znamená, že slaví již své 670té narozeniny.

Jedním z hlavních vrcholů slavnosti, které propuknou patnáctého června, bude i odhalení nového praporu. Ten se však teprve musí schválit. Návrh pochází z dílny Zdeňka Velebného z Ústí nad Orlicí, který je heraldikem a tvůrcem mnoha znaků a vlajek.

Oslovili tři firmy

S nabídkou na vytvoření nového symbolu byly osloveny tři vyšívací firmy, ale nakonec se vybíralo ze tří praporů Zdeňka Velebného. Ten při návrhu praporu vycházel ze skutečnosti, že by bylo vhodné zachovat pokud možno co nejvěrnější podobu znaku a tento zapracovat do výsledného motivu.

Radnice nyní odeslala žádost do Parlamentu České Republiky, aby jim podobu praporu odsouhlasil. „Komise by měla zasedat někdy v březnu. Když bude vše v pořádku, tak nám ho pan Velebný i vyrobí,“ uvedla starostka Častolovice Jarmila Novohradská.

Prapor městyse bude prý vypadat velice jednoduše, protože musí vycházet ze znaku. Na modrém poli bude uprostřed položená žlutá ryba prostřelená bílým šípem. Na znaku je totiž ryba zlatá a šíp stříbrný.

„Prapor bude požehnán v pátek pře oslavami, to znamená patnáctého června, a pak by měl následovat varhanní koncert, protože v kostele jsou nově opravené varhany,“ prozradila Jarmila Novohradská.

Zlatý hřeb oslav?

Hlavní oslavy výročí se budou konat v sobotu šestnáctého června na Sokolské zahradě, kde vystoupí různé hudební a taneční skupiny. Další program se bude odvíjet podle toho, kolik městys sežene sponzorských darů.

Zlatý hřeb dne však starostka prozradit nechce. „To je zatím tajemství. Je to totiž otázka peněz, takže nechci zbytečně vypouštět dopředu nějaké informace,“ řekla starostka.

Vyvrcholení oslav bude v neděli, kdy vystoupí školní akademie. Radnice také zvažuje, zda uspořádá posezení zastupitelů zvolených od roku 1990 a jestli pozve i rodáky z Častolovic. „Vše je ale ještě zatím s otazníkem,“ dodala starostka.

První písemná zmínka o Častolovicích pochází z roku 1342, kdy český král Jan Lucemburský na žádost Půty z Častolovic povyšil zdejší dvorec na městys.

Jaká jsou pravidla pro vznik praporu

• je nutno dbát pevně stanovených zásad heraldické disciplíny

• obecní prapor by měl odpovídat podobě obecního znaku

• není-li možné navázání na historickou pečetní a razítkovou symboliku, nastupují alternativní tématické okruhy, například symbolické vyjádření místního světce či patrona, odkaz na význačné události či pověsti v dějinách

• ideálním případem je kombinace pruhů, barevně odvozených z tinktur znaku – ovšem v současnosti jsou již tyto možnosti vyčerpány. Proto má prapor obce stejnou či velmi podobnou kompozici jako obecní znak