Do říčky Dědiny se tehdy dostala nevyčištěná odpadní voda, která způsobila hromadný úhyn ryb. K úbytku rybí populace v tomto úseku říčky došlo během roku podruhé. Poprvé v červenci, kdy se na něm podepsalo extrémní suché počasí, které vystřídal náhlý mohutný příval vody po vydatné letní bouřce.

Letošní úhyny ryb na Dědině za ČOVV neděli 19. července v odpoledních hodinách přišla bouřka, která způsobila vytrávení toku v Pulicích a pod čistírnou odpadních vod (ČOV) Dobruška. Došlo k vypouštění splašků do toku. Do toku říčky se dostala páchnoucí kaše. Došlo k uhynutí hlavně drobné bílé ryby a tloušťů v množství asi 50 kilogramů a pstruha potočního o celkové váze 20 kg.
Zatím poslední úhyn byl zaznamenán v úterý 1. září kvůli provozní havárii v ČOV Dobruška. Po určitou dobu veškeré kanalizační splachy tekly přímo do koryta Zlatého potoka. Otrava způsobila zahubení posledních nejodolnějších jedinců, kteří letošní extrémně suché léto přežili.

Pavel Marek, předseda místní organizace Českého rybářského svazu Opočno, tvrdí, že poslední úhyn byl nejmasivnější. „Převážně došlo k úhynu drobné bílé ryby – hrouzek, mřenka, tloušť, perlín, plotice, ale i úhoři, mihule a občas střevle. Větší ryby v tomto úseku nemají šanci vyrůst kvůli stále se opakujícím otravám."

Rybářům se z Dědiny podařilo vysbírat 35 kilogramů jelce tlouště, stejné množství bylo hrouzků a mřenek. Dále se našlo deset kusů uhynulého pstruha potočního (1 kg) a 14 úhořů říčních (8 kg). Chráněné drobné ryby mihule potoční vylovili jeden kilogram, což je asi sto kusů.

„Tento poslední velký úhyn ryb způsobil, že se o řešení kritické situace na Dědině více začalo zajímat vedení Dobrušky. Bude to asi běh na delší trať, ale dostali jsme zprávu, že už na městě proběhla jednání za účelem situaci řešit," říká Marek a dodává: „Je zřejmé, že pokud nenastane takový stav, který bude aktivně zabraňovat možnosti přetečení splašků do toku Zlatého potoka, nebude situace vyřešena. Bez těchto záruk není možné znovu „zarybnit" vytrávený úsek. To bychom v létě při nízkém průtoku vody korytem a současně přitečení splaškových vod z přepadů znovu řešili úhyny."

Jeho slova o vstupu města do řešení problému potvrzuje Petr Poláček, místostarosta Dobrušky, která je majitelem čistírny odpadních vod.
„Chceme zadat zpracování projektu na technologické opatření, které by zamezilo splaškovým únikům do toku říčky. Rádi bychom investici realizovali během příštího roku. Zároveň necháme zpracovat model městské kanalizace. Měl by nám odhalit její problémová místa. Pomůže nám v případě budoucích investic do její modernizace."