Obyvatelé z Pelclova nábřeží tvrdí, že žijí v závadných bytech. Radnice se hájí, že do jejich domu investovala daleko více peněz než do kteréhokoliv jiného.


„Podívejte se, jak tady žijeme. Koupelnu a záchod máme společný na patře a tady nám padá strop,“ argumentoval včera Miroslav Gunár, který bydlí i s rodinou v jednom ze dvou domů. „Já jsem po operaci s plícemi a mám tady plíseň,“ přidal se Jan Tancoš, jenž společně s dalšími Romy podepsal stížnost. Jedna z obyvatelek, vyhlížející z okna, se nechala slyšet, že by zde chtěla balkon.

Starosta Rokl uvádí, že stav, jenž je předmětem kritiky stěžovatelů, si převážně obyvatelé způsobují sami svým postojem k udržování pořádku a čistoty v okolí svých obydlí, svým hlučným chováním. „Tedy jejich dekladovaný požadavek „žít jako ostatní lidé“ lze naplnit tím, že se jako ostatní lidé budou chovat,“ míní rychnovský starosta.

Vedoucí odboru správy majetku města Jaroslav Tichý dodal, že radnice do bytových domů investovala za opravy daleko více finančních prostředků než do zbývajícího bytového fondu.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Romové tvrdí, že neseženou práci

Rychnovští zastupitelé se zněním odpovědi na stížnost souhlasí.

RYCHNOV NAD KNĚŽNOU - Stížnost Romů z lokality Pelclovo nábřeží, kteří prý žijí v nevyhovujících podmínkách, řešili v pondělí na veřejném zasedání i zastupitelé. Ti se mohli k problému vyjádřit. Nikdo z přítomných však toho nevyužil.

„Já souhlasím se zněním odpovědi, kterou jsme zde obdrželi, ale více se k romské problematice nechci vyjadřovat,“ reagoval včera na dotaz zastupitel Josef Ješina (ČSSD). Jeho kolega Karel Štrégl (SNK–ED), který nebyl na zasedání přítomný, protože byl se sborem, který vede, na turné, uvedl, že podobné problémy s menšinami začínají prožívat i v Nizozemí, odkud se vrátil. „Doposud tolik tolerantní Holanďané o tom stále více mluví. Nejen Romové, ale i další národnostní menšiny zde nechtějí pracovat a hlídají si pouze sociální dávky,“ uvedl.

Miroslav Gunár z Pelclova nábřeží tvrdí, že práci Romové velmi těžko získávají a na druhou stanu připustil, že jim město vychází vstříc, když je zaměstnává na veřejně prospěšné práce. „Nechceme od města peníze, klidně si i věci opravíme, ale potřebujeme stavební materiál,“ navrhl. Jan Tancoš zase prozradil, že určitá šance tu je, protože se dozvěděl o výstavbě domků pro romské rodiny na místě, kde v současnosti stojí kůlny.

To nepřímo potvrdil i Jiří Rokl, když uvedl, že řešení romského problému s bydlením v dané lokalitě je nicméně v plánu, který se bude realizovat s ohledem na vývoj postojů k romské problematice na vyšší (parlamentní či vládní) úrovni.

Foto na stránce: Deník/ Jan Ježdík

--------------------------------------------------------------------------------------------

OTÁZKA DNE: Jsou Romové ve městě diskriminováni?

 

Michal Skypal, Rychnov nad Kněžnou
Já si myslím, že ne. Metr musí být na každého stejný. Když něco zničí, tak si to mají opravit. Oni jsou ale přesvědčeni o opaku. Vidím to v hospodě u automatu, kde nadávají, že nevyhráli, protože jsou Romové.

Adéla Pumrová, Dobruška
Já si myslím, že když se Rom snaží, tak může zapadnout do společnosti. Mám kamarádku, která žije s rodiči v družstevním bytu a má vše, co my ostatní. Podmínky pro život musíme mít všichni stejné.

Josef Uždil, Rychnov nad Kněžnou
Určitě nejsou diskriminováni. Mezi lidmi nedělám rozdíly, ale posuzuji je podle toho, zda chtějí dělat, či ne. Romové by si práci při současné úrovni nezaměstnanosti určitě našli, když by měli zájem.

Romana Trejtnarová, Rychnov nad Kněžnou
Zrovna bydlím na Pelclově nábřeží, takže problémy znám a nemyslím si, že by byli diskriminováni. Pamatuji si, že jim tam nedávno opravovali střechu. Jinak nic proti zdejším Romům nemám.

 

K Otázce dne se můžete vyjádřit i Vy v diskuzi pod článkem!