Je to dobrá známka zdejším řidičům, nebo naopak vizitka špatné práce policie?

V Královéhradeckém kraji jich je 1117, v Pardubickém 887. Vyplynulo to ze statistiky bodového systému, kterou vydalo ministerstvo dopravy. Další přišli o papíry třeba kvůli alkoholu za volantem, ačkoliv ten je jen za šest bodů.

Největší počet hříšníků, každý třetí „bodovaný“, má na svém kontě dva body. Celkem má na kontě nějaký bod každý desátý šofér z Královéhradeckého kraje, z Pardubického kraje pak přes osm procent řidičů. To je nejméně z celé republiky. Pardubická krajská policie tvrdí, že to není způsobeno laxností či mírným přístupem dopravních hlídek, ale ukázněností zdejších šoférů a prevencí – častými silničními kontrolami.

Po roce od spáchání posledního bodového přestupku se řidičům odečítají čtyři body. Bodový systém platí od léta 2006.

Pardubičtí řidiči jezdí nejpředpisověji

Šoféři z Pardubického kraje přišli doposud o nejméně bodů. Řidiči z Královéhradeckého kraje se drží na republikovém průměru.

Řidiči z Pardubického kraje dostali po tří a půl letech od zavedení bodového systému vizitku nejméně bodovaných šoférů z celé země. O nějaký bod přišlo pouze 8,34 % z nich. Naproti tomu v Karlovarském kraji, kde jezdí hříšníků nejvíc, dostalo body už bezmála 14 % řidičů.

„Je to jednoznačně známka toho, že naši řidiči jsou ukázněnější než jinde. V příznivé bilanci se projevila i skutečnost, že se snažíme mít na silnicích maximum policistů, což pomohlo prevenci páchání přestupků,“ vykládá si aktuální statistiku ministerstva dopravy krajská policejníluvčí Markéta Janovská.

Její tvrzení podporuje skutečnost, že se statistika vztahuje na bydliště řidiče, nikoliv kraj, kde k přestupku došlo. Pokud například šofér z Pardubic spáchal obodovaný přestupek v Plzni, bude prohřešek přičten k Pardubickému kraji. Na druhé straně je však pravdou, že Pardubický kraj je tom podobně „dobře“ i z hlediska počtu bodovaných cizinců. Vysvětlením by mohla být skutečnost relativně nízkého počtu cizinců projíždějících naším krajem.

Královéhradecký kraj se v obou kategoriích pohybuje těsně nad republikovým průěmrem, o nějaké body přišlo od července 2006 přes 10 % procent zdejších řidičů.

A ve kterých východočeských regionech podle statistiky jezdí nejvíce bodovaných hříšníků? Na Trutnovsku, Vrchlabsku, Královédvorsku a Svitavsku. Naopak nejbezpečněji podle policie jezdí lidé z České Třebové, Poličska, Žamberecka, Nobydžovska a Novopacka.

Bodovaní řidiči KHK
Bodovaní řidiči PK
#nahled|https://g.denik.cz/17/cf/obce_khk_denik-hp_top2.jpg|https://g.denik.cz/17/cf/obce_khk.jpg|Obce s rozšířenou působností KHK#
#nahled|https://g.denik.cz/17/cf/obce_srozsirenou_pusobnosti_pk_denik-hp_top2.jpg|https://g.denik.cz/17/cf/obce_srozsirenou_pusobnosti_pk.jpg|Obce s rozšířenou působností PK#
Počet bodovaných řidičů KHK
Počet bodovaných řidičů PK
Poměr počtu bodovaných řidičů KHK
Poměr počtu bodovaných řidičů PK