Řidičům přinesl led na komunikacích nemalé komplikace. V ranních hodinách byla situace nejhorší.

Na horách sypali 
už v pondělí ráno

„V pondělí byla pro rychnovský okres vydána výstraha, proto jsme už od devíti hodin ráno prováděli kontrolní jízdy. První sypač vyrazil do terénu o půl desáté ráno, a to v Deštném na Šerlichu," prozradil vedoucí rychnovského střediska správy a údržby silnic Michal Novotný.
Zároveň dodává, že v pondělí v odpoledních hodinách vyrazily sypače na komunikaci č. 11 z Vamberka směrem na Rybnou nad Zdobnicí.
Správa a údržba silnic měla v Rychnově během pondělí a úterního rána v terénu čtyři posádky, v Dobrušce pět a v pohotovosti byli samozřejmě také silničáři v Rokytnici v Orlických horách.

Sypače také jezdily po místních komunikacích do večera, v úterý při rozednění vyjely znovu.

Bez komplikací 
se to neobešlo

Přesto se situace na silnicích neobešla bez komplikací.

„Vyjížděli jsme na Polom, zde byl zledovatělý kopec a místní nemohli vyjet. Problém jsme měli také s pluhem. Na zledovatělé ploše se dal špatně ovládat, měli jsme strach, aby se nepřevrátil," vysvětluje dále vedoucí správy a údržby silnic Michal Novotný.

Přestože, některá místa na Rychnovsku, hlavně pak horské oblasti, ledovka hodně potrápila, naštěstí nedošlo k žádným dopravním nehodám.
„Během pondělí a úterního rána nám nebyla nahlášena žádná dopravní nehoda. Naštěstí nás namrzlé silnice nepotrápily tolik, jako ostatní kraje," uvedla tisková mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková.

Ledovka ráno zaskočila řidiče

Přesto měli někteří řidiči v úterý ráno plné ruce práce, aby se včas dostali do práce, situaci jim ztěžovala hlavně zamrzlá skla na autě.
„Ráno mě ledovka opravdu překvapila, silnice se celá leskla. Auto jsem měl úplně pokryté ledem a z oken to šlo špatně seškrabat dolů. Měl jsem co dělat, abych přijel včas do práce a jet rychle se opravdu moc nedalo," popsal ranní situaci jeden z řidičů, Aleš Novotný z Rychnovska.
Podstatně horší byla ale situace v jiných krajích republiky, hlavně pak na Moravě. Před ledovkou vydali výstrahu také meteorologové.
S ledovkou se museli hodně potýkat na Vysočině a jihu Moravy.

Kalamita byla vyhlášena také na Přerovsku.
V úterý ráno nevyjelo kvůli ledu několik vlaků. Od pondělního večera navíc stále zůstává na tratích několik vlaků i s cestujícími a několik dalších desítek prázdných vlaků. Například v Praze, Olomouci a také v Brně nejezdí tramvaje.

Námraza zkomplikovala také městskou hromadnou dopravu v Pardubicích.