Akce se koná v areálu Marta II. Má dlouholetou tradici a od počátku karnevalovou podobu.

Orlické hory mají hned dva vládce Rampušáka a půvabnou princeznu Kačenku. Přitom Kačenka je mnohem starší než Rampušák s bílým plnovousem. Podle dávných vyprávění předků v Orlických horách přebývá a laskavě panuje milá dívka Kačenka. Objevila se již v Babičce Boženy Němcové a v knize Z mých pamětí Aloise Jiráska. Orlickým horám se proto také říkává Kačenčiny.

Postava Rampušáka vznikla až později. Začátkem šedesátých let Československý rozhlas natočil cyklus propagačních pořadů Kam na dovolenou o méně známých oblastech naší země. Pořad o Orlických horách sestavil Jiří Dvořák, pozdější redaktor časopisu Turista.

Postava Kačenky se mu do sportovního i humorného pořadu nezdála vhodná, a tak použil jméno vísky Rampuše, která je vzpomínána spolu se služkou Rampepurdou Rampepurďáckou v knížce Karla Poláčka Bylo nás pět. A tak se narodil Rampušák. Duchovi hor, který 21. prosince 1962 provázel posluchače pořadem, propůjčil hlas herec Josef Beyvl. Již v roce 1965 ukončoval Rampušák zimní sezonu v Deštném.