Kam se jít v sobotu dívat a kam se naopak kvůli rally nedostanete? Deník si prohlédl mapy a pokusí se na tyto otázky najít odpověď.

V pátek odpoledne začne doprovodný program na Palackého náměstí v Kostelci nad Orlicí, kde vše vyvrcholí slavnostním představením posádek a startem v šest hodin večer. To znamená dopravní omezení na náměstí a v okolních ulicích, jinak ale soutěž běžný provoz ve městě příliš neovlivní.

V sobotu se už budou po regionu prohánět závodní auta. Na čas pojedou jen na uzavřených rychlostních zkouškách (RZ), potkat je ale lze i v běžném provozu, kde budou přejíždět mezi zkouškami. Cíl je pak plánován na šestou hodinu večerní, opět v Kostelci.

Kudy se pojede?

RZ 1, 4 a 7 vede ze Skuhrova nad Bělou do Hraštice. Zde je třeba celý den počítat s uzavírkou silnic směr Brocná, Svinná, Hraštice-Svinná a Skuhrov. Obcemi povede trasa závodu, sledovat auta bude nejlepší na návsi v Osečnici nebo v Brocné.

Druhá „rychlostka" vede z Kostelce nad Orlicí do Lhot u Potštejna. Uzavřeny budou silnice vedoucí do Suché Rybné i do Cihelen. Rally navíc projede také Vrbicemi a Cihlinkami. Atraktivní divácká místa jsou v Suché Rybné a v Cihelnách, lákavý bude i průjezd Vrbicemi.

Třetí RZ pak vede z Pekla do Rychnova nad Kněžnou, uzavírka se dotkne silnic na Jahodov, MK Končiny a MK Hradisko. Divácká místa jsou v ostré zatáčce hned po startu, v Jahodově nebo v Rychnově u bývalé strojní a traktorové stanice.

První je bezpečnost

Kdo chce vidět závodníky na trati, může zvolit obce, kterými vede závod a nebo vyrazit kamkoliv jinam podél trati. Vzhledem k uzavírkám se ale diváci trochu projdou v každém případě. Vždy při výběru místa je pak nutné dbát na svoji bezpečnost, závodní auto může kdykoliv vyjet z trati a pak se stává neovladatelným.

Kdo se naopak chce závodu vyhnout, nemusí sám hledat objízdnou trasu. Stačí si nechat poradit od traťových komisařů, kteří budou na hladký průběh závodu dohlížet.

(sin)

ČTĚTE TAKÉ:
Startuje Matrix rally Kostelec nad Orlicí