„Zranění nalezeného puštíka obecného odpovídají nárazu do plotu. Trpí evidentními neurotickými příznaky,“ informovala Alice Janečková z jaroměřské záchranné stanice. S největší pravděpodobností jde o samičku, ale údajně se to právě u puštíků hůře rozeznává. Záchranáři navíc ptáka nechávají v absolutním klidu a ve tmě, aby jej nestresovaly okolní podněty. Takže pohlaví zraněného ptáka není v této situaci prioritou.

„Puštík utrpěl buď krvácení do mozku, nebo hodně silný otřes mozku. Pokud by šlo o druhou variantu, pak by se mohl zhruba za tři týdny vráttit zpět do přírody. Jeho stav se začíná lepšit, už začíná žrát a také má menší tiky hlavy, tak doufáme, že půjde o zmíněný otřes mozku. Uvidíme, jak rozhodne příroda,“ pokračovala ošetřovatelka.

Druhá možnost, že puštík utrpěl krvácení do mozku stále nemusí nutně znamenat smrt. „Jsou případy, ale ojedinělé, kdy jde o slabé krvácen, které se vstřebá. V opačném případě však lze očekávat pouze konec. Veterina nemá takové možnosti, aby mohla zachraňovat tak vážné případy,“ pokračovala Janečková.

 

Podle jaroměřské stanice poraněných zvířat, takových případů stále přibývá i na Rychnovsku. „Ptáci často naráží do plotů a hlavně skleněných tabulí. Proto by měly být opatřeny potiskem ptáků. Oni totiž samotné sklo nejsou schopni vidět. Zranění bývají vážná. Především jde o poranění hlavy, stejně jako u zmíněného puštíka obecného. Pak je otázkou, jak se pták zotaví. Vpřípadě otřesu mozku může zpět do přírody po třech týdnech. Když jde o krvácení, bývá většinou brzký konec,“ potvrdila Alice Janečková.