Dohledy
na Rychnovsku
Od roku 2013 bylo v evidenci PMS RK na 120 dohledových klientů.

Za tuto dobu doložili úhradu svých závazků za více než milion korun.

Aktuálně je v evidenci PMS Rychnov nad Kněžnou 53 klientů, kteří mají uložený dohled, z čehož 15 z nich je podmínečně propuštěno z vězení, 14 je pachatelů závažné trestné činnosti a pouze dva klienti jsou prvotrestaní.

Co je vlastně probace? Slovo probace má probační a mediační služba přímo ve svém názvu, toto slovo pochází z latiny a znamená ověřování, zkoušení.

Probace – neboli dohled – se v naší trestní praxi ukládá obviněnému nebo odsouzenému, pokud státní zástupce nebo soudce považuje za účelné sledovat po určitou dobu jeho chování a uloží mu obvykle i přiměřené omezení nebo povinnost (například zdržet se her na hracích automatech, podrobit se léčbě závislosti na omamných a psychotropních látkách, zdržet se požívání alkoholických nápojů a další).

Rozlišujeme podmíněné odsouzení s dohledem, kdy stanoví soud zkušební dobu na jeden rok až pět let a podmínečné propuštění s dohledem, kdy propuštěnému z věznice může být dohled uložen až v délce sedmi let.
Probační a mediační služba poté zajišťuje výkon dohledu a během zkušební doby jednak kontroluje vedení řádného života klienta, plnění uložených přiměřených povinností a omezení, ale poskytuje mu také nezbytnou pomoc při řešení otázek, na které klient svými silami nestačí, popřípadě poskytuje kontakty na organizace, které mohou klientovi pomoci při hledání bydlení, zaměstnání a podobně.

Probační úředník pak motivuje klienta k řešení problémů souvisejících s trestnou činností, včetně náhrady škody a urovnání konfliktů s poškozeným, pomáhá klientovi vytvářet podmínky pro návrat do společnosti. Dohled probíhá zejména formou osobních konzultací probačního úředníka s klientem na středisku PMS, za klienty se však také pravidelně dojíždí do místa bydliště. O tom, jak dohled probíhá, zpracovává probační úředník zpravidla každých 6 měsíců podrobnou zprávu, ve které soud informuje o průběhu výkonu dohledu nad odsouzeným, o dodržování stanovených podmínek, a o jeho poměrech osobních, pracovních a finančních.

Když se spolupráce nedaří

Pachatel je povinenPachatel, kterému byl uložen dohled, je povinen

- spolupracovat s probačním úředníkem způsobem, který mu probační úředník stanoví, a plnit individuální probační plán

– dostavovat se k probačnímu úředníkovi v pravidelných lhůtách, které mu stanoví

– informovat probačního úředníka o svém pobytu, zaměstnání a zdrojích obživy

– dodržovat soudem uložená přiměřená omezení či povinnosti

– umožnit probačnímu úředníkovi vstup do obydlí, ve kterém se zdržuje

Poruší-li klient, kterému byl uložen dohled, závažným způsobem nebo opakovaně podmínky dohledu, informuje o tom probační úředník okamžitě předsedu senátu soudu, který dohled uložil. Porušení dohledu může vést, a v některých případech i vede k tomu, že se klient navrací do výkonu trestu odnětí svobody nebo je mu podmíněně uložený dohled přeměněn na trest nepodmíněný. Uložení dohledu tak lze chápat jako šanci, která je odsouzenému dána, aby ve zkušební době prokázal, že dokáže vést řádný život a může tak zůstat na svobodě.

Příběh ze života

Když se spolupráce daří

Jak to vypadá, když se spolupráce daří, vypráví dnešní životní příběh. Pan Petr (35 let) je klient, kterému byl dohled uložen po propuštění z vězení na 6 let. V současné době mu zbývá posledních šest měsíců, tedy je v závěrečné fázi, kdy jsou intervaly konzultací již v maximální délce – jednou za tři měsíce.

V rejstříku trestů má deset záznamů, za krádeže, podvod a maření úředního rozhodnutí byl odsouzen na 5 let nepodmíněně, po 3 letech byl podmíněně propuštěn za současného uložení dohledu.

Po propuštění z vězení klient začal příkladně s probační službou spolupracovat, našel si zaměstnání, kde setrval až dodnes, oženil se, narodila se mu dcera a v současné době přestavuje malý domek, který si s manželkou koupili. Kromě řádného života, který klient od návratu vede, se mu také podařilo do velké míry napravit škodu trestnými činy způsobenou – poškozeným se omluvil a škodu splatil, doklady o všech splátkách pravidelně dokládal. Nedávno mu bylo po jedenácti letech navráceno řidičské oprávnění.

S odstupem pěti let klient bilancuje: „Byly to ztracené roky, už to nejde vrátit zpátky. Mrzí mě i ty kérky, který mám, už kvůli malé. Probralo mě hlavně uvěznění, kam jsem po několika podmínkách dospěl. Tam se nikdo normální nemůže chtít vrátit".