Podle některých informací se rozmach automobilky zdaleka nezastavil. A kromě dodavatelských firem, které rostou podle silnice Rychnov – Solnice, se bude rozrůstat dál do polí. Stavební ruch, který tam probíhá, by tomu nasvědčoval. Hovoří se dokonce o téměř stoprocentním navýšení automobilové výroby. I když jje to možná přehnané, tovární haly se budou stavět dál. Jak u hlavní silnice, tak v zadní části podniku směrem na Lukavici.

Pozemky, které se tam rozkládají, patří vesměs soukromníkům. Zda je budou ochotni prodat, záleží u některých na vztahu, který k nim mají, a hlavně na částce, kterou budou zájemci ochotni zaplatit. „Já tady fakticky mám jenom pár metrů, ale pokud za ně bude někdo ochoten dát slušné peníze, tak proč ne. Ale na mně to tady nestojí, jsou tady vlastníci daleko větší," řekl jeden z majitelů pozemku, který si nepřál uvést jméno. Část pozemků patří Kvasinám a část Lukavici. Starostka Eva Martinů se k možnému prodeji staví jednoznačně: „Nemáme v úmyslu pozemky prodávat, obzvlášť ne, pokud by šlo o spekulativní nákupy."

Tamní příroda zřejmě neskrývala vzácnou floru a faunu, takže bez námitek ekologů v klidu mizí pole i louky. Zůstává kousek lesa, který hrdinně bojuje s hromadami suti a nákladními auty. Procházka z Rychnova do Kvasin už však poetická nebude, půjdete sice suchou nohou po asfaltu, ale takovým malým betonovým městem.

Autobusy posílí i na Dobrušsku – hlavně při dopravě do Kvasin

Dobrušsko - Ve včerejším vydání RD jsme uvedli změny autobusových linek na Rychnovsku. Ke změnám dochází i v oblasti Dobrušky. Na lince Červený Kostelec – Kvasiny dochází nově k zastavení v Dobrušce, na zastávce Laichterova. Autobusy směr Kvasiny na této lince budou odjíždět ze zastávky na autobusové nádraží. Z Dobrušky tato linka slouží jako rychlík – staví v Solnici na náměstí a v Kvasinách u závodu Škoda Auto. Linka je v provozu v pracovní dny 3 páry spojů, v sobotu dva páry spojů a v neděli večer na noční směnu v závodě Kvasiny. Linka je ve zkušebním provozu. Linka Rychnov – Kvasiny – Trnov – Opočno – Jaroměř – Dvůr Králové nad Labem bude všemi spoji, které jedou do/ze Dvora Králové nově zastavovat v Opočně, Podzámčí. Vznikají tak přímé spoje této části města se závodem Škoda Auto Kvasiny. Jedná se o 3 páry spojů v pracovní dny a sobotu. V neděli se jedná o jeden pár spojů večer.