Absolvoval v Hradci Králové reálku a dále se vyučil řezníkem. Po smrti svého otce v roce 1873 převzal rodný statek, který byl spojen s hospodou. Odjel na zkušenou do Německa. Když se vrátil, stal se v roku 1885 delegátem do zemské rady a členem jejího výboru. V roce 1889 byl zvolen poslancem do Zemského sněmu za venkovské obce okresu Žamberk. V roce 1896 byl postaven do čela samosprávného okresu jako starosta a stal se členem okresní školní rady. Ve stejném roce byl zvolen také říšským poslancem za rychnovský okres. V roce 1899 jej Zemský sněm zvolil ředitelem Zemské banky Království českého. Byl mezi prvními, kdo podali 13. listopadu 1890 návrh na podporu rozvoje záložen na venkově, a byl prvním, kdo v Čechách začal zakládat tyto záložny (založil jich více než sto).

V Rybné nad Zdobnicí založil záložnu v roce 1890. V rodné obci též spoluzakládal divadelní spolek a Sbor dobrovolných hasičů. Ve svých projevech prosazoval přijetí všeobecného hlasovacího práva.

Druhé výročí si připomínáme v neděli a patří lékaři Adolfu Uhlířovi, který se narodil 22.prosince 1893 ve Slatině nad Zdobnicí a zemřel 31. května 1975 v Rychnově nad Kněžnou. Jeho strýc, zámožný kněz, založil v Hradci Králové kolej Boromeum, která mimo jiné poskytovala zdarma ubytování, stravu a částečně přispívala na studium.
Adolf měl jít původně studovat bohosloveckou fakultu, za kázeňský přestupek byl však z Boromea vyloučen. Maturitu mohl dokončit na Hradeckém gymnáziu, roku 1912 začal studovat lékařskou fakultu, po čtyřech semestrech byl povolán za 1. světové války na italskou frontu a do Haliče. Po válce lékařskou fakultu dostudoval.

Lékařskou dráhu zahájil v nemocnici v Jindřichově Hradci, o dva roky později (1922) byl přijat na místo sekundárního lékaře na chirurgickém oddělení v Rychnově nad Kněžnou. V roce 1923 se osamostatnil a stal se praktickým lékařem. V roce 1959 odešel do důchodu a ještě působil jako lázeňský lékař v Mariánských Lázních.

Rychnovský deník pravidelně připomíná výročí významných regionálních osobností.