Bylo ponuré lednové ráno. Přehlédl řidič „stopku"? Kdo ví. Jisté je, že vlak, který auto doslova rozcupoval, připravil o život spolujezdkyni. Ženě bylo devětačtyřicet.

Není to jediná nehoda, která se na železničním přejezdu mezi Pěčínem a Rokytnicí stala. Rychnovský deník se o situaci zajímal a zjišťoval, zda přejezd nedostane zabezpečovací zařízení. Odpověď Správy železniční dopravní cesty byla jasná: vše je v pořádku. Jenže správa nakonec svůj názor změnila a přejezd, který je opatřen jen výstražnými kříži a značkou „stop", dostane lepší zabezpečení.

Konečně! Zní z rokytnické radnice. Dlouhé roky totiž usilovala o zabezpečení místního železničního přejezdu. Ten se nachází směrem na Pěčín.
Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) o tom nechtěla slyšet. V lednu však na přejezdu vyhasl život devětačtyřicetileté Polky. A věci se daly do pohybu. „SŽDC připravuje na trati Doudleby nad Orlicí – Rokytnice v Orlických horách investiční stavbu související se zabezpečením železničního přejezdu," prozradil mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Dle jeho slov v současné době připravují výběrové řízení na zhotovitele dokumentace pro územní řízení. Rokytnice dlouhodobě usilovala o zabezpečení přejezdu především kvůli častým nehodám. Poslední, která se stala v lednu, byla tragická. Ale rozhodně ne ojedinělá. Jen o několik měsíců dříve zde také vjelo auto vlaku do cesty. Tato srážka si ale naštěstí nevyžádala lidský život.

Přejezd je podle místních řidičů nebezpečný hlavně v zimě. Pokud je silnice namrzlá, může být problém před přejezdem dobrzdit. Při sněhové vánici lze stopku navíc přehlédnout. A přitom po této komunikaci sjíždí z hor mnoho automobilů, jejichž řidiči často cestu neznají. Tma i vlivy počasí pak podle místních mohou udělat své.

„Zabezpečovací zařízení je zde určitě potřeba, proto jsem o něj také usiloval. Nehody jsou tu stále častější. O tom, že by k tomu mělo opravdu dojít, slyším poprvé. Pokud se tak stane, budu tuto investici jenom vítat," prozrazuje starosta Petr Hudousek.

Ten sám upozorňoval na to, že hlavně v zimních podmínkách je tudy jezdit opravdu ošemetné. I když řidič nejede nijak rychle, může mít na namrzlé vozovce co dělat, aby auto vůb