Aktivisté bojující proti nádrži v Mělčanech nejsou z regionu.

 

 

Stavbu však na jednáních bojkotují ekologičtí aktivisté. „Pokud by se jim dařilo odkládat realizaci, může se stát, že finance, které jsou k tomu určené a musí být do daného data proinvestované, zkrátka propadnou,“ uvedla včera Blanka Čiháčková, místostarostka Dobrušky.

V ekologickém sdružení, které muselo vzniknout, aby zasahovalo do přípravných řízení oficiální cestou, nejsou občané z dobrušského regionu. Aktivisty jsou lidé z Jaroměře a Brna. Deníku se je nepodařilo zastihnout. „Povodeň jsem tady nezažila. Mám se stěhovat do Českého Meziříčí, kde říčka Dědina napáchala před devíti lety velké škody. Plánované dílo hodnotilo hodně lidí a odpovědných, takže mě názor cizích aktivistů nezajímá,“ sdělila sedmadvacetiletá Pavla K. Stavbu má realizovat Povodí Labe. „S ministerstvem zemědělství jsme se dohodli, že na realizaci protipovodňových opatření se vedle státu budou podílet i územní samosprávy. Letos na čtyři místa rozdělujeme dva miliony. Nyní jednáme o částce pro příští rok, kterou vyčleníme z rozpočtu,“ upřesnil hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík. V současné době se řeší otázka odkupu pozemků a objektů v místě, kde by vodní dílo mělo vzniknout.

„Už se podařilo získat i výjimku ze životního prostředí ohledně flóry. Jediní, kdo stále brzdí zahájení stavby, jsou aktivisté, kteří se pasují na veřejné mluvčí a přitom nejsou z regionu,“ tvrdí Čiháčková.

 

 

 

Dědina zkomplikovala včervenci roku 1998 život mnoha lidem vjejí blízkosti. Ničivý živel tehdy napáchal milionové škody. Od té nešťastné katastrofy se hledá to nejlepší řešení, jak spovodní bojovat. Jednou zmožností je i výstavba mělčanského vodního díla. Nyní se dokončují výkupy pozemků a objektů a chystá se územní řízení.

„Příští rok by se mělo zajistit výběrové řízení na dodavatele stavby a samozřejmě stavební povolení,“ uvedla Blanka Čiháčková, místostarostka Dobrušky. Prozradila, že obce, které byly ničivou sílou Dědiny poškozené, chystají spolupráci. „Starostové obcí dávají přednost vytvoření nového zdroje vody , který ale nelze nazývat betonovou přehradou. Obce se rozhodly uzavřít smlouvu o spolupráci kprosazení realizace nádrže,“ vysvětlila Čiháčková. Dodala, že smlouva má být uzavřena brzy, čeká se jen, až ji schválí všechna zúčastněná zastupitelstva.