Opravy za miliony

Nejdůležitější protipovodňovou stavbu dokončilo Povodí Labe před pěti lety. Rekonstrukce původních a výstavba nových hrází přišla na více než 63 milionů korun. Hradec má ochránit před stoletou vodou  z Labe a Orlice. Celková délka opravených a nových hrází činí téměř 12 kilometrů.

Vznikl také poldr pro zachycení přívalové vody v prostoru čtvrti Věkoše. Jeho objem činí milion metrů krychlových vody a v případě velké povodně umožní krátkodobou regulaci průtoku do města.

Nejvážnější škody na majetku občanů, města a firem napáchala v krajském městě v roce 1997 záplava z Orlice. Voda protrženou hrází pronikla do severovýchodní části města a zalila tam domky, univerzitní koleje, silniční okruh i Všesportovní stadion s okolními sportovišti. Celkové škody z povodně, včetně škod na korytech toků, šly do stovek milionů korun. „V současné době na území Hradce Králové nejsou viditelné pozůstatky po tehdejších záplavách," konstatoval primátor Zdeněk Fink.

Dál se plánuje

Novými a vyššími hrázemi však protipovodňové stavby v Hradci nekončí. „Pro ještě vyšší ochranu města se plánuje výstavba poldrů především na menších tocích, kde může docházet k bleskovým povodním při přívalových srážkách.

Uvažuje se o poldrech Všestary, Světí, Plotiště, Svobodné Dvory, Skalice a Rusek," uvedla Vlčková. Předloni radnice také dokončila projekt podrobného digitálního zmapování všech podzemních a povrchových vod ve městě a okolí.

Databáze radnici slouží například při tvorbě územního plánu, umísťování staveb a při ochraně před povodněmi. Práce na projektu, který zmapoval území o rozloze 680 kilometrů čtverečních, trvaly dva roky.

Co s Dědinou?

Ne všechna města a obce zasažené povodní před 15 lety mají nyní ochranu před velkou vodou. Území na východ od Hradce Králové mezi Třebechovicemi a Dobruškou v povodí Dědiny měla podle původních plánů po povodních z let 1997 a 1998 ochránit stavba vodní nádrže Mělčany. Nádrž by poskytla vyšší ochranu i Hradci Králové. Kvůli ochraně přírody a začlenění území do soustavy Natura 2000 však vybudování nádrže padlo, uvedla Vlčková.

Daleko ničivější záplavy než v roce 1997 postihly hradecký kraj o rok později. Letní záplavy před 14 lety postihly území o rozloze zhruba 100 kilometrů čtverečních v okresech Rychnov nad Kněžnou a Náchod.

Zaplaveny tam byly tři desítky obcí. Během záplav utonulo šest lidí, jeden záchranář zahynul při dopravní nehodě. Záchranáři evakuovali téměř 2000 obyvatel. Celkové škody činily dvě miliardy korun.

Čeká se dál

Povodně před lety zasáhly i lidi v Pardubickém kraji. Přestože záplavy na Orlickoústecku před 15 lety způsobily škody za 1,43 miliardy korun, před podobnou velkou vodou stále nejsou všechny obce v rizikových oblastech účinně zajištěny. Státní podnik Povodí Labe sice vynaložil na protipovodňová opatření v okrese kolem 650 milionů korun, ale dosud nedokončil ochranu některých velkých sídel jako Ústí nad Orlicí nebo České Třebové.

„Vyřešena je ochrana Brandýsa nad Orlicí a Chocně. V případě Ústí nad Orlicí protipovodňová ochrana dokončena není, neboť jsme naráželi na požadavky ekologů, institucí na ochranu přírody a krajiny a majitelů pozemků. Čtyřikrát se předělávalo technické řešení," řekl mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek. Stavba za zhruba 100 milionů korun čeká na povolení stavebního úřadu, budovat by se snad mohlo začít po roce 2013. Podobný vývoj měla podle Jiráska protipovodňová ochrana České Třebové.

Povodeň před 15 lety zasáhla velmi citelně zvláště obce ležící na Třebovce. V obci Rybník zatopila řeka 29 domů. Evakuováno bylo  26 lidí. Tři domy bylo nutné strhnout, dalších osm mělo narušenou statiku. V sousedních Třebovicích Třebovka poničila asi 20 domácností, vzala mostky, zaplavila kluziště a komunikace. Odstraňování škod v Rybníku trvalo několik let, dnes již nejsou ve vsi patrné. Majitelům poničených domů ale záplavy způsobily dlouhodobé trauma.

„Lidé se z psychických problémů dostávali jen postupně. Domy zasažené vodou musely vyschnout a vyžadovaly kompletní rekonstrukci podlah, obkladů stěn a omítek," řekl Libor Zajíček, který byl v době povodní starostou.

Jednodenní zkáza

Třebovka obec zaplavila během jednoho dne, když přetekl rybník Hvězda, který měl sloužit jako ochrana proti povodni. Domy byly pod vodou do výšky i přes jeden metr. Voda zvolna opadávala tři dny, na některých jsou dnes osazeny značky, kam až sahala. „Stále ale čekáme na vyčištění a regulaci koryta, kterou Povodí Labe slibuje už několik let," uvedl Zajíček.

Povodně v roce 1997 zasáhly Orlickoústecko ve dvou vlnách, mezi 6. až 11. a 18. až 22. červencem. Stoletá voda byla prakticky na celém toku Tiché Orlice. Nejvíce povodeň zasáhla Lichkov, Těchonín, Jablonné nad Orlicí, Brandýs nad Orlicí, Choceň. Třebovka vyplavila Opatov, Třebovice, Rybník, Českou Třebovou, Dlouhou Třebovou a Ústí nad Orlicí.  Povodí Labe na konci roku 2005 dokončilo zvýšení hráze rybníka Hvězda na Třebovce, která má chránit obyvatele Třebovic, Rybníka, České Třebové, Dlouhé Třebové a Ústí nad Orlicí.

V okolí nedalekého Opatova vznikly čtyři suché nádrže na záplavovou vodu, takzvané poldry, protipovodňová opatření jsou i na dalších místech okresu.

Další dokončené protipovodňové stavby na Pardubicku a Chrudimsku stály zatím 235 milionů korun. Většina z nich má ochránit Pardubice.