Je ale přinejmenším jeden den v roce, kdy do svatostánků míří doslova davy lidí. Ty jsou navíc z velké části tvořeny příchozími, kteří si cestu do kostela najdou pouze na Štědrý den.

Pro většinu z nich je hlavním důvodem noční návštěvy neopakovatelná atmosféra, která se dá mimo kostelní zdi málokde tak dobře nasát. A konečně je to i pocit, že návštěva půlnoční mše prostě k Vánocům a tradičním zvyklostem patří. Mnohdy je to tradice teprve nedávno objevená, která si své příznivce získává díky snaze mnoha lidí uniknout z prázdnoty komerčních Vánoc, které nás naučily prožívat nákupní řetězce. Pro ty v podstatě začínají Vánoce hned, jakmile doprodají sezonní letní zboží. Stále více lidí si ale uvědomuje, že v těch několika dnech, které pro vánoční svátky vyhrazuje kalendář, jde o něco zcela jiného. „Na půlnoční jsem dříve nechodil a nechodím do kostela ani jindy v roce. Nechci ale svátky trávit jen u televize a v obchodech," svěřil se dvacetiletý Milan.

Zeptali jsme se:

Chystáte se navštívit některou půlnoční mši? Proč?

Marie Skalická (68)
Rychnov nad Kněžnou
Na půlnoční mši rozhodně vyrazím. Chodím do kostela vcelku pravidelně. Půlnoční je navíc mimořádná příležitost podobně jako vánoční mše Jakuba Jana Ryby nebo třeba Velikonoce. Jsem ráda, že v tento den si do kostela najdou cestu i mnozí z těch, kteří tam běžně nechodí.

Pavel Černý (54)
Rychnov nad Kněžnou
Na půlnoční nechodím a nepůjdu ani letos. Nejsem věřící a tak k tomu nevidím žádný důvod. Nikomu to ale samozřejmě neberu. Může to být hezký vánoční zvyk, ale pro mě podobné akce příliš nejsou. Raději jsem v rodinném kruhu nebo s přáteli, se kterými si mám co říct, a ne s neznámými lidmi.

Jana Horáková (36)
Kostelec nad Orlicí
Jsem sice pokřtěná, ale do kostela prakticky nechodím. Půlnoční mši si ale nenechám ujít. Tedy, pokud mi do toho nic nepřijde. Chodíme na ni s manželem a dětmi a pro všechny je to myslím krásný zážitek. Člověk si ale musí dát velký pozor při oblékání, protože v kostele se dá snadno nastydnout.

Roman Novotný (27)
Dobruška
Zatím nic takového neplánuji, ale ještě uvidím, jak se domluvím s kamarády. Párkrát jsme se na mši byly podívat, ale to opravdu jenom na chvilku. Věřící nejsem, takže to nevydržím poslouchat moc dlouho.

(mif)