Slavnostního aktu se na trávníku před školní budovou zúčastnili všichni.

Do připraveného „hrobečku" byla uložena dřevěná truhla, kterou děti naplnily vzkazy příštím pokolením. Na jejich výrobě se pracovalo po celý rok. Truhla obsahuje výtvarné počiny, časopisy či dokonce malá literární díla.

„Zpracovala jsem rozhovory s lidmi z našeho okolí. Pak jsem se podílela na knížce o krtkovi, který cestuje po naší republice. Rozhovory jsem udělala s mojí neteří, s mamkou a paní Martou Kottovou, která za druhé světové války zažila koncentrační tábor," říká Martina Krejčíková. „Doma jsem se ptala, jak si představují budoucnost. Třeba zda si myslí, že nás jednou zcela ovládne elektronika. Ptala jsem se na to, zda si myslí, že na zemi vydrží mír, nebo vypukne válka," dodává žákyně osmé třídy.

„My jsme vyrobili knížku, v níž jsme popsali, jak to u nás vypadá v současné době – v roce 2014 a 2015. Vlepovali jsme do ní obrázky. Třeba jaký máme nábytek, v jakých jezdíme autech, jaké používáme věci denní potřeby nebo jaké konzumujeme potraviny," prozradila Natálie Morávková ze třetí třídy ZŠ Borohrádek.

Truhla by měla v zemi zůstat celé jedno století. „Otevřít by ji měli naši potomci po sto letech v roce 2114," říká ředitelka ZŠ Iva Přibylová.