Vedení nemocnice bezúspěšně hledá potenciálního provozovatele.

Zdejší zaměstnanci jsou však skeptičtí. „Všem je tady jasné, že k jejímu opětovnému otevření nedojde. Nic tomu nenasvědčuje. Vždyť se tu nic neděje,“ uvedla zdravotní sestra, která si nepřála být jmenována. Podávat informace o současném stavu ani nemá pravomoce žádný z vedoucích zaměstnanců, včetně zástupce ředitele Náchodské nemocnice, pod kterou Opočno spadá. „Informace o porodnici nesmím podávat. Kompetentní osobou v celé věci je pouze pan ředitel,“ uvedl jeho zástupce v Opočně Leoš Ždánský.

Snahou nemocnice je provoz porodnice zachovat. Po dobu rekonstrukce porodnice v Náchodě bylo Opočno vybaveno potřebnou technikou a přijímalo rodičky zde. „Teď je vše zakonzervované a nic tu nefunguje,“ dodala zdravotní sestra.

Neúspěšné bylo jednání s téměř desítkou potenciálních provozovatelů. „Naše nemocnice nemá dostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří by mohli zabezpečit kvalitní chod. O případném zrušení porodnice by pak muselo rozhodnout krajské zastupitelstvo po předchozím projednání ve zdravotním výboru kraje,“ objasnil současnou situaci ředitel náchodské nemocnice Miroslav Švábl.

Problém s porodnicí trápí i vedení města. Na rozhodování co s ní bude, nemá ale velký vliv. „Snažil jsem se mluvit s lékaři, ale zájem opravdu není. To nás samozřejmě mrzí. Je to špatné řešení, když vidíte, že z okolních nemocnic vrací rodičky jinam s tím, že jsou přeplněné,“ sdělil starosta Opočna Štěpán Jelínek.