Nárůst nezaměstnanosti byl totiž čtvrtý největší v rámci celé České republiky. To odsunulo Rychnovsko s 5,6 procenty až na desátou příčku v podílu pracujícího obyvatelstva.

Obavu z nepříznivého vývoje ale mírní vysvětlení od úřadu práce. „Tento obraz přičítám tomu, že v absolutních číslech je pracovní trh na Rychnovsku poměrně malý. I mírné posuny proto dokáží s procentuálním srovnáním hodně zahýbat," řekl Petr Richtera, ředitel Úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou.

K ničemu podstatnému prý totiž nedošlo. Aktuální vývoj nepoznamenal ani přechod od šestnáctisměnného systému k dřívějšímu modelu v kvasinském závodě Škoda auto. „Související mírné propouštění se dotýkalo agenturních zaměstnanců. Nemáme žádné informace o tom, že by do naší evidence vstupovali pracovníci z automobilky," ujistil Petr Richtera.

Mírné zhoršení situace nezaměstnanosti je celorepublikový trend. Vzhledem k náborům sezonních pracovníků by ale část veřejnosti očekávala opačný posun.

Větší poptávka po personálu v době sklizně ale se statistikou příliš nezahýbá.

„Přibíráme lidi, kteří jsou znalí problematiky. Často jde o bývalé zaměstnance v důchodu nebo studenty zemědělských škol, které si tak testujeme do budoucna," uvedl Jan Brandejs, ředitel Podorlického zemědělského družstva Ohnišov.

Dohody o nepravidelné výpomoci jsou zde každoročně uzavírány přibližně s osmi až deseti sezonními zaměstnanci, kteří se tak mohou uplatnit až do půlky října. Zemědělci z blízké Dobrušky sice posily nepřijímají, ale k problematice zde mají stejný přístup. „Za drahý stroj nemůžu posadit nezkušeného brigádníka," potvrdil Miloš Pazderka, ředitel Zemědělského družstva Dobruška.

Případný částečný odliv lidí z front na úřadech práce k dočasným zaměstnavatelům je navíc vykompenzován čerstvými absolventy škol. „Značná část absolventů se registruje již během prázdnin. Jsou si vědomi situace na trhu práce a věří, že takto budou mít  lepší vyhlídky na získání zaměstnání," uzavřel Petr Richtera.

Nezaměstnanost v číslech

V červenci byla celorepubliková míra nezaměstnanosti 8,3%.

Rychnovsko se tak se svými 5,6% zařadilo na desátou příčku.

V absolutních číslech byl počet uchazečů o práci 2484.

Na ně připadalo pouze 148 volných pracovních míst.

Na jedno volné místo tak připadalo zhruba 16,8 uchazeče, což zařadilo Rychnovsko někam do středu tabulky. Pro srovnání v Praze připadalo na jedno volné místo 3,6 uchazeče, Na Bruntálsku pak 42,2 uchazeče.

ČTĚTE také o nezaměstnanosti ve východních Čechách: O práci je nouze, Východočechů bez zaměstnání přibývá