VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoce v cizině: na čem si pochutnáte?

Rychnovsko - Vánoce - svátky klidu, rodiny a dobrého jídla. Zajímá vás, na čem si pochutnávají lidé v jiných zemích?

26.12.2007
SDÍLEJ:

Plněná rybaFoto: DENÍK

Těžko si asi lze představit vánoční stůl bez vánočky, kuby, rybí polévky a bramborového salátu s obalovaným kaprem. Budete se možná divit, ale už za hranicemi najdete na stole úplně jiné pokrmy. Zajímá vás, jaké?

Slovensko

Již u našich „bratrů“ je vše trochu jinak. Místo naší rybí polévky dělají kapustnici neboli zelňačku. Tradiční je pojídání oplatek, které se namáčejí do medu a zakusují se plátky česneku. Silnější povahy to ještě zapijí pálenkou. Místo vánočky se na Slovensku pečou bábovky a koláče.

Oblíbené jsou též opékance - malé bochánky pečené z kynutého těsta, posypané mákem. K večeři i na Slovensku patří bramborový salát s rybou. Je ovšem připravena na přírodní způsob s kmínem, a není to vždy kapr.

Francie

Ve Francii slaví Vánoce také 24. 12. a dárky nosí Pere Noel (otec Vánoc). Co nechybí na stole? Protože jsou Francouzi vyhlášení gurmáni, vánoční tabule jídlem doslova přetéká! Vánoční menu se dost liší podle krajových zvyklostí. Mezi tradiční jídla patří le reveillon - pokrm z pečené šunky, klobásek, ústřic a vína, připravují ho i restaurace.

Nechybí pestré saláty a ovoce. V Paříži na tabuli najdete ústřice, kaviár, lososa a obalovaná žabí stehýnka. Vše se zapíjí nejlepšími víny a calvadosem.

Na venkově poté tradičně pečou krocana s kaštanovou nádivkou a kuřata se zeleninovým salátem. Nikde potom nechybí pečený Kristův chléb s cukrovou pěnou, tato kalorická bomba se dle tradice rozdává chudým.

Anglie

V Anglii večeří 25. 12. a dárky nosí Santa Claus. Tradiční polévkou je hrachovka s opečenou šunkou. Na stole nechybí pečený krocan s nádivkou, toho porcuje u slavnostní tabule hlava rodiny. Jako dezert po večeři si Angličané připravují švestkový puding a ovoce.

Polsko

V Polsku večeří až po rozdání dárků, tehdy, když na obloze vyjde první hvězda. Před večeří se rozlomí tenký oplatek, o který se podělí všichni členové rodiny. V Polsku, dle tradice, prostírají jeden talíř navíc, pro nečekaného hosta.

Tradiční polévkou je boršč z červené řepy. Poté následuje pestrá hostina, nechybí brambory se zelím a houbami a další zeleninové pokrmy. Z masa jedí Poláci pouze kapra a jiné ryby.

Jako dezert najdeme na stole různé druhy cukroví, podobné našemu, a také makovec. Nechybí ani sušené ovoce.

Maďarsko

Dárky se rozdávají ještě před večeří. Po setmění se sejde rodina u stolu a otec pronese se sklenkou nového vína přípitek. Poté se rozkrájí jablko a podělí se mezi členy rodiny. Večeře pokračuje polévkou - tradiční je rybí (a rozhodně ostrá).

Následuje ryba, nejčastěji kapr, smažená s bramborovým salátem. Na stole jsou také oplatky, jež se zakusují s medem a česnekem.

Večeře se zapije dobrým vínem, pokud možno z vlastní úrody.

26.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Lékaři: Lidé podceňují očkování proti klíšťové encefalitidě

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Žádné stromy nerostou do nebe, říká trenér Čermák

Rychnovsko - Krajský přebor: Kostelečtí fotbalisté se rozstříleli až po změně stran.

Zbývá jen měsíc a památka poděkuje

Třebechovice pod Orebem - Už zbývají jen čtyři týdny, kdy veřejnost může hlasovat, který počin si zaslouží získat ocenění Památky děkují Národního památkového ústavu. 

Týniště oslavilo návrat do Olšiny výhrou nad Broumovem

Rychnovsko - Fotbalová I. A třída: Dobrušku „sestřelil“ třemi góly Tomáš Matějka.

Ochutnávka života v renesanci se nabízí v Opočně

Opočno – Chcete se přenést o několik století zpět a vychutnat si atmosféru období renesance? Tato možnost se nabízí v Opočně, kde se uskuteční týdenní cyklus ve znamení historické epochy trvající od 14. do 17. století. Unikátní multižánrový volně pojatý cyklus, věnovaný renesanční kultuře, je vhodně zasazen do krásného prostředí města Opočno a jeho renesančního zámku. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení