Ředitel ličenské pekárny poukazuje na to, že cena plynu není jedinou příčinou celkového zdražování.

Například pekárna v Ličně je zařazena mezi velkoodběratele plynu. Mají jiné sazby než běžní spotřebitelé, přesto je zdražení nemine. Bohužel s tím je spojené i možné navýšení cen za pečivo. „Tlak je obrovský na všechny. Nejen na nás. Bohužel se zdražuje všechno. Mouka, tuky, oleje, energie. Stále nerůstají i ceny benzinu. V budoucnu je proto možné, že to celé se odrazí na cenách za pečivo,“ uvedl ředitel pekárny Lično – Beas a. s. Bedřich Syrovátko. Rovněž však dodal, že není známo, kdy by ceny mohly narůst.

Zdražení plynu a lednové navýšení ceny za energii se pochopitelně nelíbí většině odběratelů. „Pevně věřím, že se nás zdražení výrazně nedotkne, sice topíme elektrikou, ale protože půjdu na mateřskou dovolenou, využiju možnosti pernamentně topit v krbu,“ uvedla sedmadvacetiletá Pavla Kopecká z Českého Meziříčí.

Provoz rodinného domku, v němž rodina plyn užívá k vaření, ohřívání vody a topení, se prodraží přibližně o 125 korun měsíčně. „Plyn doma sice zavedený máme, ale pro jistotu si dále ponecháváme kamna na tuhá paliva,“ uvedla Irena Bendáková.

 

Společnost již dříve avizovala, že domácnosti si budou zřejmě muset za plyn připlatit. Za růstem cen stojí podle sdělení RWE především vysoké ceny ropy, na které jsou ceny zemního plynu vázány.Uprůměrného zákazníka zřad domácností, který na plynu pouze vaří, se zvýšení ceny na měsíčních platbách projeví nárůstem zhruba otři koruny včetně DPH. Domácnost, která zemní plyn používá navíc kohřevu vody, zaplatí o25 korun více. Provoz rodinného domku, vněmž se zemní plyn používá kvaření, ohřevu vody a topení, se prodraží přibližně o125 korun měsíčně.