Hlodavci a hmyz totiž lákají teplé prostory a zbytky jídla, díky kterým v domácnostech mají ideální životní podmínky.

Pokud si k vám nějaké to zvířátko našlo cestu, máte dvě možnosti. Jednou je, že ho z domu dostanete sami, druhá varianta je zavolání deratizéra. Záleží na tom, jak se na to kdo cítí.

Jedinou metodou, jak vyhubit myši či krysy, jsou granule, které se rozmístí na různé stanice, kudy by hlodavci mohli běhat. „Důležité je dát pozor, aby k nim neměla přístup domácí zvířata a děti. Pasti na myši už nepokládáme, protože nejsou tak účinné,“ vysvětlila Milada Boháčová z deratizérské firmy ve Vamberku.

Podle ní je jednoznačně lepší si na likvidaci najmout profesionála. „Zrovna minulý týden volal pán, který si zakoupil nějaký hubící prostředek. Říkal, že do toho dal spoustu peněz a stejně to nemá žádný účinek. Slyším to stále, nechci drogerie pomlouvat a nás velebit, ale my stížnosti žádné nemáme,“ řekla Milada Boháčová, podle níž stojí krabička granulí asi osmdesát korun i s položením. Záleží ale na tom, kolik jich bude potřeba.

Díky špatnému počasí jsme se alespoň zbavili much, ale takoví mravenci nebo švábi se objevit můžou. „Těch se lze zbavit jedině postřikem. Deci stojí něco přes dvě stovky. Ale záleží také na množství, kolik ho bude stačit,“ uvedla Milada Boháčová.

A kdo se stará o škůdce ve městech? Technické služby rozhodně ne, protože na to nemají žádného pracovníka. Podle jednatele technických služeb v Rychnově Jiřího Skokana by někdo musel asi na hygienu nahlásit, kde se vyskytují. „Jejich odstranění se ale zadá deratizérům, protože to musí udělat odborná firma,“ objasnil Jiří Skokan.