Průmyslový boom v okrese není spojen jen s nízkou nezaměstnaností a řadou pracovních nabídek. S rozšířením kvasinské automobilky také neustále houstne doprava a s ní jdou ruku v ruce problémy s parkováním.

Parkovacích míst v okrese je nedostatek, zejména místa na stání v okolí automobilky jsou neustále plná.

Radnice se snaží tuto situaci řešit, ale i když v některých lokalitách parkovací plochy přibývají, je to běh na dlouhou trať.

„Víme, že automobilů ve městě bude neustále přibývat, proto se snažíme postupně realizovat nové plochy na stání ve městě. V současné době vzniká parkoviště u plaveckého bazénu," prozradila místostarostka Rychnova nad Kněžnou Jana Drejslová.

U plaveckého bazénu tak budou mít řidiči k dispozici celkem 45 míst. „Původně tu bylo 12 míst, kapacitu jsme ale navýšili o dalších 33 míst," informuje tajemník dopravní komise Miroslav Trejtnar.

Dle jeho slov je ve městě obrovský přetlak aut, míst na stání je tak potřeba čím dál více. Než ale nová parkoviště vzniknou, trvá to.

Plocha vedle bazénu není jediná, která v okresním městě pro motoristy vzniká.

Místa k odstavení aut rostou také v Sokolovské ulici, v současné době zde vzniká třetí parkoviště. To by mělo být na podzim hotové. V příštím roce by mělo přibýt čtvrté, každý rok tu vznikne jedno nové.

Do budoucna si mají řidiči polepšit také v Jiráskově ulici naproti nemocnici. Rychnovská radnice si dokonce také vytipovala místa, která budou s rostoucím počtem automobilů problematická. Jedním z nich je například Poláčkovo náměstí.

PLACENÝCH MÍST 
MÁ BÝT MÉNĚ

Do konce roku 2017 má město platný parkovací systém, v roce 2018 bude již fungovat nový.

Podle místostarostky Jany Drejslové by mělo placených parkovacích ploch postupně ubývat, řidiči by si měli zaplatit jen na frekventovaných místech.

Problémy s parkováním ale mají lidé také v Kvasinách. Místní obyvatelé si už v minulosti stěžovali, že zaměstnanci automobilky nemají kde parkovat a stojí jim před domy.

Zde komplikovanou situaci alespoň částečně zlepšilo nové parkoviště, které vzniklo u kvasinského závodu. V některých městech se mohou řidiči také setkat s takzvanými parkovacími kotouči, ty už fungují například v Opočně.

Stanislava Preclíková