Místní knihovnu lze nalézt snad v každé obci. Ty se ale už dávno neomezují jen na půjčování knížek. Zvláště tam, kde chtějí zvrátit malý zájem občanů o četbu a kulturu obecně.

Přístup k internetu nebo poskytování meziknihovních výpůjčních služeb, které fond venkovské knihovny dokáží obohatit o další stovky titulů, jsou dnes již samozřejmostí.

Přesto ale čtenářská obec stagnuje nebo narůstá jen pomalu. „Máme asi dvanáct platných registrací, ale pravidelně dochází tři nebo čtyři lidé," uvedl Štěpán Tylš, který v současnosti končí na pozici knihovníka v Bartošovicích v Orlických horách, protože se chystá ke studiu na vysoké škole. Kdo bude místním půjčovat jejich oblíbené detektivky či knížky s válečnou tematikou, je tak ve hvězdách.

O své čtenářské zážitky se naproti tomu nemusejí vůbec obávat v Mokrém. Od obnovení knihovny v roce 1997 zájem veřejnosti zvolna narůstá. Není to ale jen kvůli hladu po vědomostech či snaze odpoutat se četbou od reality.

„Jsme jediným kulturním zařízením v obci. Nemáme totiž fotbalový klub ani hasiče. Knihovna tak zaštiťuje všechny společenské akce, jako je vítání občánků, oslavy zlatých svateb nebo výtvarný klub," vyjmenovala Dagmar Honsnejmanová, místní knihovnice i kronikářka, která v současnosti eviduje na osmdesát čtenářských průkazů.

Z drtivé většiny jsou jejich držitelé místní ženy, čemuž odpovídá i skladba nejžádanějších titulů. „Nejvíce se půjčují klasické romány. Hodně se u nás specializujeme na příběhy žen ve východních kulturách, které vycházejí ze skutečných událostí," uvedla knihovnice s tím, že téměř z ruky do ruky šel román Panenky z ráje.

Asi čtvrtinu čtenářů tvoří děti. Příslušnost k maturitnímu ročníku se prý  vždy výrazně projeví četnějšími návštěvami. Pak ale zájem často opadá. „Kdo bere četbu jako povinnost, po absolvování školy jí už mnoho nedává. Opravdovému čtenáři ale vydrží zájem celý život," dodala Dagmar Honsnejmanová.

Pasují malé čtenáře

Ty tam jsou prý časy, kdy „letěly" tituly z červené knihovny. S těmi se tak před několika dny rozloučili nadobro. V Mokrém svůj knihovní fond neustále obnovují, takže ročně přidají do databáze více než dvě stě přírůstků. Přestože část z nich tvoří dary od nakladatelů a spisovatelů, vydá obec ročně na provoz knihovny okolo sedmdesáti tisíc.

Je pochopitelné, že Častolovice se mohou pochlubit ještě větší čtenářskou obcí. Nárůst ale nepřichází sám od sebe. „Fakt, že polovinu ze 160 čtenářských průkazů mají děti, přisuzuji tomu, že před lety jsme začali pasovat prvňáčky na čtenáře," uvedla knihovnice Věra Zaňková. Také k ní si cestu najdou především ženy. Na jejich noční stolky tak putují hlavně ženské romány. Naproti tomu na cestopisy a kupodivu i kuchařky zatím „sedá prach". Také zdejší fond se ale neustále rozrůstá.