Oblíbené ovocné destiláty budou po letošní podprůměrné úrodě zřejmě nedostatkovým zbožím. Některé palírny letos ani neotevřely. Jarní mrazíky, které zapříčinily znehodnocení květu slivoní, se projevily v naprosté neúrodě švestek na Rychnovsku.

Jablka, ze kterých kvašením a následnou destilací vzniká takzvaný kalvados, nemají potřebnou jakost. Plody jsou malé a strupovité. „Z nekvalitního ovoce nemůže být kvalitní pálenka. Ovoce musí být také dostatečně vyzrálé. Letos evidujeme asi pětinový objem ovoce oproti loňskému roku. Obsah cukru v jablkách je o 3 % nižší, což znamená, že na jeden litr 50 % alkoholu připadne o 3 – 4 kilogramy jablek více. Také je nutné pálit déle a pomaleji,“ informoval vedoucí pěstitelské pálenice v Malé Ledské Ladislav Libotovský. Tím by mohl být ohrožen i tradiční Maloledský podorlický košt, který Libotovští každoročně pořádají.

„Letošní úroda ovoce byla skutečně mizivá. Švestky se neurodily téměř žádné, hrušky a jablka jsou nekvalitní,“ potvrdil předseda svazu zahrádkářů v Rychnově nad Kněžnou Josef Helmich. ⋌(jol)