Osm let už má za sebou Občasnké sdružení Pferda, které je v Rychnově nad Kněžnou známé především díky tréninkové kavárně Láry Fáry, jež se nachází v Panské ulici a má spoustu fanoušků, od batolat až po občany v důchodovém věku.

Před dvěma lety však přišly zakladatelky sdružení s dalším projektem, jak zkvalitnit život lidí s lehkým mentálním postižením. Jde o možnost, kdy klienti s mentálním postižením bydlí sami a využívají jen služeb asistenta. Nalézt vhodné klienty, kteří by rádi žili samostatně v bytě s možností se kdykoliv obrátit na terapeuta, pokud by si s něčím „nevěděli rady“, nebyl problém.

V březnu letošního roku se do jednoho z bytů přistěhovala nová obyvatelka. Je jí 46 let a jejím posledním bydlištěm byl Domov na Stříbrném vrchu v Rokytnici v Orlických horách. Má ráda přírodu, takže jí moc vyhovuje byt na sídlišti v Habrové, který je v blízkosti lesa Včelného. Největší radost však má z toho, že se osamostatnila a je si „svým pánem“ v malém bytě. Pravidelně pracuje v již zmíněné kavárně.

Další „novou tváří“ je Petr Pavlišta, který se přistěhoval z chráněného bydlení v ÚSP Kvasiny. Petr je přítel slečny, která v podporovaném bydlení již nějakou dobu žije. Trávili spolu zatím především víkendy a teď si vyzkouší vztah „na ostro“. „Už mě nebavilo každý den dojíždět z Kvasin za Ladou, a tak bylo na čase se přestěhovat!“ jak na sebe prozradil Petr, kterému je 36 let a na společný život se těší. Mezi Petrovi koníčky patří vaření a rád peče bábovku podle oblíbeného receptu.

Věříme, že jim bude společný život „klapat“.

Občanské sdružení Pferda. Co je zač

• Pferda je občanské sdružení, které poskytuje sociální služby dospělým s mentálním postižením z Rychnovska a Náchodska. Vzniklo v roce 2004 původně jako organizace, která působila na poli volnočasových aktivit pro osoby s mentálním postižením a pořádala několikrát do roka tábory a jiné pobyty.

• Snahou sdružení je rovnoprávné postavení lidí s mentálním postižením, rozvíjení jejich schopnosti, dovednosti a samostatnosti.

• Dnes sdružení poskytuje celou škálu služeb. Naplno funguje tréninkové bydlení v bytě v Rychnově nad Kněžnou. Klienti mají možnost pracovat v chráněné dílně, kterou se stala úklidová firma. Vznikly dvě kavárny Láry Fáry, jedna v Rychnově a druhá v Náchodě a další možnost práce je také v tréninkové pekárně v Kvasinách.

Zdroj: webové stránky sdružení

Občanské sdružení Pferda