Povodí Labe tvrdí, že zahájilo úpravy ramene řeky, petiční výbor říká opak.

 

Povodí Labe se však brání, že práce byly zahájeny a dokonce některé nelze prozatím provést, ale počítá se s nimi do konce roku.

„V březnu se odehrálo jednání s petičním výborem, zástupci obcí, námi a odborem životního prostředií Krajského úřadu Hradec Králové, kde jsme všichni zúčastnění uznali, že ramena je nutné vyčistit,“ vyjádřil se k problému Václav Jirásek, tiskový mluvčí Povodí Labe. Vladimír Doležel z petičního výboru tvrdí: „Povodí Labe coby správce Orlice dostalo čas i prostor k tomu, aby alespoň zahájilo to, k čemu ho vyzvalo více než tři tisíce lidí svými podpisy na petičním archu. Bohužel se tak nestalo.“

S tím Povodí Labe nesouhlasí. „V květnu až červnu jsme vysbírali komunální odpad. Jednalo se o více než čtyřicet pytlů. Pak se odvezlo dvanáct tater nánosu,“ argumentoval Jirásek.

Dohodu potvrdil i Jiří Vambera z odboru životního prostředí krajského úřadu. „Ramena je nutné vyčistit a doufám, že Povodí Labe dostojí svým slibům.“
„Stromy můžeme kácet až v listopadu, kdy budou ve vegetačním klidu,“ vysvětlil Jirásek. Dodal, že v plánu je revitalizace toku, na níž spolupracuje Povodí Labe s Agenturou Ochrany přírody kraje.

 

 

 

Letošní investice do slepého ramene Orlice na Štěpánovsku přišly Povodí Labe jako správce na 150 tisíc korun. Tiskový mluvčí Václav Jirásek prozradil, že Povodí Labe chystá další podstatně nákladnější akce vtéto části řeky. „Jednáme i sministerstvem životního prostředí, které by mělo uvolnit peníze na nákladnou revitalizaci. Příští rok by se jednalo o přípravy a rok na to bychom zahájili práce,“ vysvětlil Jirásek.

Uvedl, že jej mrzí tisková konference pořádaná petičním výborem za vyčištění a zprůchodnění ramen a řečiště Orlice. „Kdybychom měli informace o této akci včas, rádi bychom tam prezentovali naše stanovisko a hlavně to, že co jsme vbřeznu ujednali na schůzce se zástupci zKrajského úřadu vHradci Králové a Josefem a Jaroslavem Uhlířovými za petiční výbor, plníme. Na druhou stranu se na ně nezlobíme, protože i my máme zájem dát rameno a řečiště Orlice do pořádku,“ dodal závěrem Jirásek.