PŘEHNANÝ NÁPAD?

Když v únoru před dvěma lety schválilo zastupitelstvo města, ještě za bývalého starosty Štěpána Jelínka, vypracování studie za milion korun od významného českého architekta Ladislava Lábuse, strhla se mezi místními bouřlivá diskuze. Některým se nápad nelíbil a chtěli se držet více při zdi. Báli se, že je to na Opočno příliš tvrdý oříšek. V pondělí jim dala většina současných zastupitelů za pravdu a schválila prostředky na administraci projektu. Studie za milion korun bude, jak se zdá, k ničemu. A to se nelíbí opozici, která tvrdí, že současné vedení lže. 

Obvinění ze lží, a to jak jedné i druhé strany, padaly na pondělním jednání opočenského zastupitelstva jedno za druhým tak, jak momentálně padají kusy omítky ze zdí ve zmíněné budově bývalého soudu.

Zastupitelé se shodnou snad jen na jedné věci – rekonstrukce objektu je potřeba. A potřeba je také stihnout dotační výzvu. Na to, jak by měla oprava vypadat, však mají rozdílné pohledy. „Studie neodpovídá dotačnímu titulu," nechala se slyšet jedna ze zastupitelek Barbora Ležáková. S jejími slovy však nesouhlasil bývalý starosta Opočna a současný opoziční zastupitel Štěpán Jelínek.

„Tomuto domu hodně dlužíme a je třeba vrátit mu smysl. Zdá se mi, že současné vedení chce tyhle snahy za každou cenu potopit, lže a já to dokážu," řekl s tím, že oslovil Centrum pro regionální rozvoj i poradenskou firmu a z obou přišlo stanovisko, že problémem jsou pouze komerční prostory – po dobu pěti let by v objektu nemohla být restaurace a kavárna, se kterou studie počítala. To však podle Jelínka není zásadní problém.

„Tvrdili jste, že většina studie neodpovídá dotačnímu titulu. Ale lžete, neodpovídá jí pouze deset procent," hřímal.

Vedení města však přišlo s dalším tvrzením – opravovat podle studie a projektu, který by vytvořil architekt Ladislav Lábus, by bylo příliš nákladné. Dotace, která podle koalice může dosáhnout maximální výše 124 milionů korun, by nestačila. Ani s tím však opozice nesouhlasí, podle ní je oprava realizovatelná, a to i finančně – peněz by prý bylo možné získat více.

Přihlížející obyvatelé nechápavě kroutili hlavou a někteří dokonce opustili roztrpčeně sál. Zastupitelé po bouřlivé debatě, do které se zapojila i veřejnost a která byla plná útoků a výstupů, v jednom případě téměř infarktového, odsouhlasili řízení na administraci a projekt, podle kterého se bude soud opravovat.

Jelínek poznamenal, že současné vedení nemá vizi a neví, jak s objektem chce naložit. „Chceme především opravit přední část budovy, na víc nebudou peníze. Budou to prostory pro výstavnictví, tak jak požaduje dotace," kontrovala zastupitelka Ležáková. Starostka Šárka Škrabalová, která v roce 2014 zvedla ruku pro vytvoření Lábusovy studie a nyní ji také považuje za nerealizovatelnou, a to kvůli vypsaným dotačním titulům, nakonec poznamenala, že veřejnost si udělá obrázek sama.