Zámek ale nežije pouze minulostí. Minulý týden odvysílala Česká televize v pořadu Toulavá kamera z Opočna reportáž, zaměřenou na hygienu našich předků.

K její příležitosti se na zámku rozhodli zpřístupnit návštěvníkům i dobovou pánskou koupelnu, která bude bezplatně zahrnuta do běžné prohlídky. K vidění bude pouze tento víkend. To ale není zdaleka vše, co se na opočenském zámku děje. Již příští pátek od 19 hodin tu zahraje koncert vážné hudby Smetanovo trio. Zazní skladby Bohuslava Martinů nebo Bedřicha Smetany. Nejdůležitější srpnovou akcí ale bude bezesporu Hradozámecká noc. Ta se koná 30. srpna od 18 hodin.

Kromě kulturních akcí však nabízí zámek i stálé expozice a sbírky. Za zmínku stojí především unikátní historická sbírka dobových zbraní, která patří k nejvýznamnějším v České republice. V Orientální zbrojnici lze spatřit nejrůznější zbraně ze zemí Východu – Japonska, Číny, Indie, Turecka, Indonésie a dalších mimoevropských kultur. K nejhodnotnějším patří sbírka palných zbraní z rukou renomovaných puškařů v Loveckém sále. Nejpočetnější kolekcí je ta v Rytířském sále, soustřeďující se na evropské bojové prostředky – plátové zbroje, muškety, pistole ze 16. století nebo meče sloužící k popravám.

Ne každému však imponují vojenské exponáty. Také na to na opočenském zámku myslí a kromě zbraní nabízí i rozsáhlou sbírku obrazů. Zdejší obrazárna byla do dnešní podoby upravena před čtyřmi lety. Romantický styl italských renesančních vil, kde jsou obrazy těsně vedle sebe po všech stěnách místnosti, není na našich zámcích běžný a obrazárna je tak svou jedinečností dalším lákadlem pro turisty. Mimo to mají návštěvníci možnost prohlédnout si v areálu zámku i unikátní originály známého malíře Františka Kupky. Komu by ani to nestačilo, může zavítat na Trčkovo náměstí, kde je až do září umístěna výstava dalšího předního českého malíře, Zdeňka Buriana.

Martin Vašina