Opočenský rodák působící v oblasti vážné hudby získal cenu za rok 2013 za přínos české hudbě a ocitl se v elitní společnosti.

Na slavnostním večeru v pražském divadle Hybernia byl do Zlatého fondu OSA zapsán in memoriam textař, skladatel a hudebník Zdeněk Rytíř a populární skladba Jasná páka autorů Petra Jandy a Pavla Vrby, která v minulosti zvítězila v kategorii Nejčastěji živě hraná populární skladba.

Oblíben interprety

Ceny za tvorbu v oblasti vážné a populární hudby byly sdružením skladatelů, textařů, hudebních nakladatelů a jiných nositelů práv, například dědiců, udělovány už podeváté. Luboš Sluka, který vloni oslavil pětaosmdesátiny, absolvoval Pražskou konzervatoř a Akademii múzických umění, pracoval také v několika prestižních funkcích – byl dramaturgem Československé televize, šéfredaktorem Pantonu nebo předsedou Asociace hudebních umělců a vědců.

Slukovy skladby patří k velmi oblíbeným mezi interprety, o čemž svědčí například slova Petra Zdvihala, prvního houslisty Heroldova kvarteta, pronesená krátce po koncertu v rámci Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka: „Pan Sluka je náš nejoblíbenější autor. Myslíme si, že ze soudobých je nejkvalitnější, co se týče melodie a pochopení pro publikum. Mladí autoři, zdá se mi, zkoušejí různé techniky, ale zapomínají na to hlavní, aby se hudba líbila lidem a byla v ní melodie. Takže zrovna pana Sluku hrajeme nejraději."

Návraty do regionu

Zlatá cena OSA je významným oceněním českého skladatele, který se stále a rád vrací do regionu a města, kde se narodil a kde se v rámci možností také aktivně podílí na kulturním životě. Důkazem je například skladba, kterou napsal pro první ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka na téma jedné z největších dochovaných skladeb Františka Vladislava Heka – Missa Pastoralis, nebo stálá expozice Františka Kupky a Luboše Sluky, která byla v Opočně otevřena v září 2012.
Vedle toho se Luboš Sluka podílel i na zmapování díla svého přítele z mládí, hudebního skladatele a rodáka z Dobrušky Radima Drejsla: „Hudební skladatel Luboš Sluka, přítel Radima Drejsla, nám vytipoval deset nejhodnotnějších skladeb.

Podařilo se nám sehnat na všechny notový zápis," řekl Stanislav Kupka, hudební nadšenec, který se podílel na „znovuoživení" Drejslovy tvorby.
To vše jsou stopy Luboše Sluky, které, ač je skladatel nezapsal na notový papír, zanechaly v české hudbě a umění vůbec mnoho pozitivního.

Miroslav Sixta, Dana Ehlová