Okamurův slovníkNěkolikrát na zhruba padesátihlavé publikum ukázal prstem a prohlásil: „Jste ovce!" – poukazoval na to, že lidé podle jeho názoru slepě tolerují chování politiků.

Ačkoli se téma imigrantů na setkání řešilo, nerezonovalo tolik, jak by si někteří představovali. V hodinu a půl trvajícím projevu Tomia Okamury totiž kromě uprchlíků přišla řada i na současnou vládu, Českou televizi, důchody, Evropskou unii a další témata – vždy s dovětkem, že mají lidé volit právě jeho stranu.

Kostelečtí se z úst kontroverzního politika nedozvěděli v podstatě nic o tom, co se jich přímo dotýká. Okamura v kosteleckém pobytovém středisku nikdy nebyl a nezdálo se, že by měl bližší informace o tom, jak funguje.

„Chtěla bych slyšet více informací o uprchlících, o Kostelci, připadá mi to jako předvolební akce. S uprchlíky mám špatné zkušenosti, především pak s Ukrajinci. Se Syřany a dalšími podobnými národnostmi problém není," prozradila Martina Sychrovská, která bydlí poblíž pobytového střediska. S výroky politika však víceméně souhlasila.

„Ano, líbilo se mi to," řekl jeden z členu petičního výboru a bývalý starosta Kostelce Jiří Bartoš.
A stejně by reagovala nejspíš většina příchozích. Nezdálo se, že by lidem širší záběr témat, kterým se politik věnoval, vadil. Politikův výstup se jim líbil.

Další uprchlíci?Na pondělním jednání zastupitelstva starosta František Kinský všechny ubezpečil, že se kapacita pobytového střediska nebude navyšovat.