Od měšťanských domů umístěných na gotických parcelách přes období renesance, které bylo pro Dobrušku zlatým věkem, baroka, až po funkcionalistické budovy reprezentované např. objektem České spořitelny.

Vzhledem k těmto hodnotám byl tento prostor v roce 2003 vyhlášen městskou památkovou zónou. I díky ní je historickým památkám v Dobrušce věnováno v poslední době nemálo úsilí zejména ze strany jednotlivých majitelů objektů. Obnovy městské zástavby a jednotlivých dominant přispívají ke zvelebení estetické tváře města a prozíravými architektonickými postupy při opravě fasád bytových domů z druhé poloviny 20. století dochází i k potlačení jejich dřívější šedé uniformity.

Radnice a domek

Město Dobruška je vlastníkem několika památkově chráněných objektů v centru města. Mezi ty nejhodnotnější lze zařadit renesanční radnici a rodný domek Fr. Vl. Heka – F. L. Věka. Zvláště tomuto objektu, který je ukázkou předměstské zástavby města v 18. století, je věnována mimořádná pozornost. V roce 2013 byly opraveny fasády, přičemž došlo i k zatmelení trhlin a sjednocení bílého nátěru. Na rok 2014 je naplánována celková oprava šindelové střešní krytiny této památky a dále mechanické a chemické ošetření střešní konstrukce proti dřevokaznému hmyzu a houbám.

Dalším objektem, který prošel procesem oprav, byla socha sv. Jana Nepomuckého, která stojí naproti Hekovu domku. I když jde o výduskovou kopii, dotváří významným způsobem celý okolní prostor. Originál, uložený v městském lapidáriu, pochází z roku 1712 a je nestarší sochou ve městě. Restaurátoři plastiku očistili, podstavec i sochu přespárovali a vytmelili, a provedli ochrannou hydrofobizaci pískovce.

Rýdlova vila

V letech 2010 – 2012 byla také zahájena velmi náročná oprava Rýdlovy vily čp. 187 v Novoměstské ulici včetně restaurování maleb a nápisů. Vila pro zdejšího hoteliéra Václava Rýdla a jeho manželku Annu, rozenou Laichterovou, pochází z roku 1919. Památka je zajímavou ukázkou objektu z počátku minulého století určeného pro moderní bydlení a dodnes si zachovala nezaměnitelný styl a výtvarnou pečeť svého autora, významného českého architekta Jana Kotěry.

V roce 2014 jsou opravovány chodníky a vozovky v ulicích Novoměstské a na Poddomí. Tato oblast má charakter předměstské zástavby a cílem oprav je zkvalitnění této části města obnovou povrchů komunikací a obnovou dívější opěrné zdi u Hekova rodného domku s historizující kamennou úpravou. Bude také instalováno nové veřejné osvětlení a nasvícena socha sv. Jana Nepomuckého.

Bude revitalizována také doprovodná zeleň. Nové sadové úpravy prostoru před Hekovým domkem jsou v souladu se zásadami památkové péče, esteticky zkvalitní tuto část města a zároveň vytvoří novou příjemnou odpočinkovou zónu v těsném sousedství městského centra.

Petr Slavík