Někteří vyhledali sobotní představení záměrně. Jiní mohli být poněkud zaskočeni, když v průchodu na nádvoří potštejnského zámku narazili na dvě postavy v barokních kostýmech, které k nim díky chůdám shlížely z téměř čtyřmetrové výšky.

Každého ale neobvyklé divadelní představení zaujalo a mnozí možná zapomněli, že měli původně namířeno na prohlídku.

„Nejdříve jsem byla zaskočená, protože herci si svým hlasitým vystupováním umí zajistit pozornost. Počkali jsme si ale až do konce, protože je to něco jiného, než na co jsme zvyklí z klasických divadel," uvedla Jana Procházková z Kostelce nad Orlicí.

Obnovují tradici

Divadlo ale nebylo zase až tak netradiční, jak by se někomu mohlo na první pohled zdát.

„V podstatě obnovujeme barokní tradici, která se udržovala na šlechtických i církevních sídlech. Podstatná část veřejnosti si myslí, že baroko byla jen doba temna, kdy u nás kultura strádala. Ve skutečnosti tomu tak ale vůbec nebylo," vysvětlil Petr Hašek, režisér a umělecký vedoucí souboru Geisslers Hofcomoedianten.

Domovskou scénou tohoto divadla je Kuks, což není věc náhodná. Hrabě František Antonín Špork byl totiž velkým mecenášem umění a na jeho dvoře před staletími působili předchůdci těchto divadelníků, a to pod stejným názvem.

Čekat na diváky pouze doma v Kuksu, kde již jedenáct let spolupořádají festival barokního umění, jim už ale nestačilo, a tak se už v loňském roce vydali na osvětovou pouť po různých koutech republiky. Vznikl tak zcela nový Festival zámeckých a klášterních divadel.

Vyrazili na turné

„Naše první divadelní turné se konalo v loňském roce. Během něj jsme vystoupili na různých zámcích Královéhradeckého kraje a také v bývalých sídlech Jezuitského řádu. Letos jsme vyrazili do Pardubického kraje, ale přibrali jsme i Potštejn. Tady sice není divadelní tradice doložena, ale rozhodující je pro nás hlavně přístup zdejších majitelů, kteří se tu snaží kulturu rozvíjet," řekl dále Petr Hašek.

Podle jeho slov si již soubor dokázal svou diváckou obec nalézt. Přestože tři sobotní představení na potštejnském zámku byla zdarma, nejsou členové souboru Geisslers Hofcomoedianten žádní diletanti. To dokazuje i fakt, že divadelníci se chystají na turné po Spojených státech.

Fakta o divadelním souboru z Kuksu

Geisslers Hofcomoedianten

- Navazují na 300 let starou tradici divadla na dvoře hraběte Františka Antonína Šporka v Kuksu. V tehdejším repertoáru se prolínala česká, německá, italská a francouzská kultura.

- Soubor se nazývá podle Antona Josepha Geisslera, který byl jedním z prvních principálů tohoto divadla.

- Divadlo v Kuksu bylo obnoveno v roce 2002. Repertoár využívá dochované barokní texty i vlastní inscenace.