První z nich patří Karlu Feierabendovi. Ten se narodil 4. listopadu 1861 v Kostelci nad Orlicí a zemřel 4. června 1945 v Praze. Byl to profesor učitelského ústavu. Po obecné a měšťanské škole studoval tři roky v Hradci Králové na vyšší reálce. V letech 1879 až 1881 byl řádným posluchačem české polytechniky v Praze. Složil učitelskou zkoušku způsobilosti a pracoval jako učitel v Chocni, později v Ústí nad Orlicí a Kostelci nad Orlicí.

Roku 1899 nastoupil jako profesor na učitelský ústav v Hradci Králové. Roku 1910 byl jmenován profesorem na učitelském ústavu v Praze. Roku 1942 byl zatčen a vězněn v Praze na Pankráci, v Terezíně a potom v koncentračním táboře v Dachau. Dočkal se osvobození, ale 4.6.1945 zemřel na následky věznění. Jeho syn Ladislav působil jako ministr v československé zahraniční vládě v Anglii.

Druhé výročí patří také Karlovi, tentokrát Vondrovi. Ten se narodil 7. června 1910 v Orlici, zemřel 10. února 1978 ve Vamberku. Byl absolventem mlynářské školy v Břeclavi. Od roku 1941 byl nájemcem mlýna v Pekle nad Zdobnicí. Za druhé světové války podporoval potřebné moukou, a tím je vlastně zachránil od hladu. Stal se nezištným pomocníkem jejich rodin a pomáhal jim přežít šest let okupace. Po únoru 1948 pracoval jako dělník ve vamberských železárnách.
Rychnovský deník pravidelně připomíná výročí osobností, které se zapsaly do historie rychnovského okresu nebo se v něm narodily.