Tak je tomu i v Rychnově nad Kněžnou, kde však jednání přerušila nemoc starosty. „Jednalo se už v neděli, ale vzhledem k tomu, že mi není dobře, jsou nyní jednání přerušena, až se vrátím do práce, bude se v nich pokračovat," prozradil Jan Skořepa, starosta města.

Nelze prý spekulovat

Podle jeho slov nelze výsledky jednání předjímat. Nerad by prý spekuloval.
„Nemohu říct, zda se domluvíme snadno či naopak. Někdy dochází k tomu, že ti, kteří získali málo mandátů, mají požadavky přehnané a ti, co jich získali hodně, naopak rozumné. Nevím, zda se dohodneme například již zítra – i to je možné – nebo až za několik dní," poznamenal. S volebním výsledkem sdružení Nezávislí za Rychnov je prý spokojený.

„Získali jsme šest mandátů, což není málo. Voličům děkuji," dodal Jan Skořepa.
Drama se neočekává

V Dobrušce se už také snaží zvolení kandidáti dohodnout. Podle starosty Petra Tojnara oproti minulému volebnímu období nedojde k žádným dramatickým změnám. Bude se jednat spíše o drobné úpravy.

S volebním výsledkem je starosta spokojený. Za stranu ODS se Petr Tojnar umístil na prvním místě.

Občanská demokratická strana v Dobrušce obhájila čtyři mandáty. „Je vidět, že lidi volí spíše osobnosti a ne strany. Nejspíš ocenili práci, kterou jsme tu za čtyři roky udělali. Pro nás je to závazek, budeme se snažit město nadále měnit k lepšímu, aby byli obyvatelé spokojení," uvedl Petr Tojnar.

Jednání však nebudou všude jednoduchá. V některých městech se dá předpokládat, že se zvolení zastupitelé budou dohadovat dlouhé dny.
Ačkoli totiž určitá hnutí či strany vyhrály, silně se ozvali i voliči jejich opozice.

Není proto výjimkou, že se někde liší v počtu získaných zastupitelů jen minimálně.
Rozhodovat proto budou další subjekty i zástupci stran a hnutí, která se na radnici dostala „v jednom kusu", tedy je reprezentuje pouze jeden zastupitel.
Rozhodnutí, jak dál, nepadlo ještě ani v Opočně, kde zvítězilo sdružení Opočno společně, jehož lídrem je současný starosta Štěpán Jelínek. Sdružení si připsalo více než 26 procent všech hlasů. Ve městě všeobecně uspěli nezávislí kandidáti. Po dvou křeslech má KDU-ČSL a Ano 2011, po jednom pak komunisté a sociální demokraté. Na výsledek jednání si místní musí počkat.

„Jsem rád, že jsme vyhráli v počtu mandátů. Teď přichází krok B. Jednání už probíhají, ale nerad bych je nyní komentoval," prozradil starosta Opočna.
Obavy, aby nebylo vítězství SNK Evropských demokratů v Kostelci nad Orlicí jen tím pověstným Pyrhovým, má volební lídr tohoto sdružení a současný starosta města Jiří Bartoš.
„Jsem rád, že je výsledek takový a že jsme získali pět mandátů. Je to pro mě známka toho, že jsou obyvatelé spokojení a myslí si, že by mělo město směřovat tak jako dosud. Jednání však nebudou jednoduchá," popsal starosta Jiří Bartoš.
Podle jeho slov je celá situace nejistá. „Musíme jednat. Všichni budou vyzváni, aby se jednání zúčastnili. Nebráníme se sednout ke stolu s každým," dodal.
V Kostelci nad Orlicí SNK Evropské demokraty těsně stíhá hnutí Ano 2011, které získalo čtyři mandáty. Tři křesla získalo sdružení Východočeši. Další uskupení získala dva či jednoho zastupitele.

Obvyklý vítěz vzešel z volebního boje v Týništi nad Orlicí – nejvíce křesel na radnici získala KSČM. Přesto vše napovídá tomu, že se bude opakovat scénář z doby před čtyřmi lety, kdy vzniklá koalice ODS, ČSSD a nezávislých kandidátů komunisty z vedení města vyšachovala. „Měl jsem snahu vyjednávat, ale koalice bez nás se vytvářela už v noci ze soboty na neděli. Bylo nám naznačeno, že se navzdory vítězství nedostaneme ani do rady města," uvedl včera Jan Vaník, lídr kandidátky KSČM v Týništi. Končící starosta Jaroslav Matička včera potvrdil, že v čele města už nadále stát nechce. „Tvrdím to už dva roky a co se týká povolebních vyjednávání, budou se asi odvíjet na stejném půdorysu jako před čtyřmi lety," myslí si odstupující šéf týnišťské radnice.

Rychnov nad Kněžnou

V okresním městě jednání přerušila nemoc starosty, bude se v nich však brzy pokračovat.

Zvolení se snažili dohodnout již v neděli.

Podle starosty Jana Skořepy se nedá výsledek jednání předjímat. Mohou prý trvat den, ale i týdny.

V Rychnově volby vyhrálo sdružení Nezávislí za Rychnov, získalo šest mandátů. Dařilo se i KDU-ČSL se třemi mandáty.

Kostelec nad Orlicí

Očekává se, že jednání budou velmi složitá. Nikdo však nechce předjímat.

Ke jednacímu stolu si chce současný starosta a také lídr kandidátky vítězných SNK Evropských demokratů sednout se všemi subjekty, které se do zastupitelstva dostaly.

Dobruška

Povolební jednání o koalici jsou momentálně v Dobrušce 
v plném proudu.
Oproti minulému volebnímu období by však dle starosty Petra Tojnara, jehož ODS 
volby vyhrála, nemělo docházet k žádným dramatickým změnám.

Opočno

Jednání ve městě jsou v plném proudu, rozhodně však není nic jasné. Podle některých odhadů nebude vyjednávání jednoduché.

Volby tu vyhrálo sdružení 
reprezentované starostou – tedy „Opočno společně". 
Má čtyři křesla.

Týniště nad Orlicí

K jednání o vládnoucí koalici na radnici probíhají bez komunistů, faktických vítězů voleb, kteří získali čtyři křesla v sedmnáctičlenném zastupitelstvu.
Vše nasvědčuje utvoření 
opětovné koaliční dohody mezi ODS, ČSSD a nezávislými kandidáty.