„Kurzy pro veřejnost pořádáme asi jednou až dvakrát do měsíce. Skupinky jsou zhruba desetičlenné, aby si všichni mohli vyzkoušet praktickou ukázku resuscitace," popsala Olga Rohrová z rychnovské pobočky Českého červeného kříže, která pravidelná školení pořádá ve svém sídle v Národním domě na Panské ulici.

Podle jejích slov přistupují mnohé firmy a úřady k této problematice zodpovědně a své zaměstnance vysílají na kurzy pravidelně. Některé větší firmy si pak zajistí školení přímo ve svém provozu.

Stále je prý ale mnoho takových, které to opomíjejí. Povinnost je ale zakotvena v zákoníku práce. K osvojení základních dovedností přitom postačí čtyřhodinový kurz. Po jeho absolvování by se měl člověk vypořádat s takovými situacemi, jakými je tepenné krvácení, bezvědomí, dušení, křečové stavy nebo popálení či poleptání.

Čas je rozdělen mezi teoretickou část, využívající powerpointové prezentace, a praktický nácvik. Modelové situace při něm využívají řady praktických pomůcek. Cena kurzu je 450 korun. Ten příští je sice již plně obsazen, ale s vypsáním dalších se počítá již v listopadu.