S žádostmi o příspěvky od města na příští rok si budou muset rychnovské organizace po Novém roce pospíšit. Termín pro jejich odevzdání se totiž zkrátil, a to rovnou o dva měsíce. Místo do 31. března musí žádost podat nejpozději 31. ledna.

„Datum jsme změnili hlavně proto, že když se žádosti o příspěvky odevzdávaly na konci března, k jejich schvalování došlo až na červnovém zastupitelstvu a finanční prostředky šly organizacím až v druhé polovině roku," vysvětlila důvod změny místostarostka Michaela Zimová.

Hlavním cílem tak je, aby se peníze ke spolkům dostaly co nejdříve. „Nikdo s tím zatím problém neměl, pouze Karel Štrégl z Carminy, kterému se to nelíbilo. Ostatní to naopak vítají. Pamatuji si, že jsme některé žádosti museli předschvalovat, aby některé organizace dostaly peníze dřív. Myslím si, že je to takhle lepší," tvrdí Michaela Zimová.

Jak už bylo zmíněno, s tímto názorem nesouhlasí vedoucí Carminy a zastupitel města Karel Štrégl, kterému změna nepřijde správná.
„Nejde jenom konkrétně o nás. Ale myslím si, že spousta organizací se teprve v lednu nebo v únoru dozví některé skutečnosti, které se potom uvádějí do žádosti. Leden je podle mě krátký termín. Například příští rok chceme s Carminou jet na soutěž do Finska, ale až na konci února se dozvíme, jestli jsme prošli konkurzem a jestli nás vůbec vzali," říká Karel Štrégl.

Prý však bude možné požádat o příspěvek i dodatečně, ale i to přinese organizacím problémy. „Je to papírování navíc. Ve změně termínu jsem nenašel nic, co by bylo pozitivního. Konkrétně pro nás, a myslím si, že i pro více organizací, to bude práce navíc," uvedl Karel Štrégl, vedoucí sboru Carmina.

Naopak dřívější datum odevzdání vítá František Kotek, předseda FC Spartak Rychnov nad Kněžnou. Pro něj to bude nová zkušenost, jelikož je ve Spartaku teprve krátce. „Hlavním důvodem je samozřejmě to, že město nám peníze dá dříve," řekl František Kotek.
Tím, koho se tato změna vůbec nedotkne, je například občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem Orion. Tady mají všechny žádosti o příspěvky podané už od října. Do tohoto data totiž musí mít podané žádosti na kraj a na ministerstvo.

„Do dalších kol podání žádosti už jsme většinou nešli, takže s tím březnovým termínem jsme neměli žádné zkušenosti. Já si ale myslím, že by nám to situaci nijak neulehčilo. Navíc my v lednu ještě ani nevíme, kolik dostaneme od ministerstva, abychom si pak předělali žádost na město," přiznala ekonomka a sociální pracovnice Miroslava Červinková.

(cis)