Poslední dubnový večer mají hasiči v kalendáři zatržený červeně. Filipojakubská noc patří k těm nejrizikovějším obdobím roku. A to nejen pro hasiče, protože k bujarým oslavám patří i konzumace alkoholu.

Na pálení čarodějnic se ale každoročně těší tisíce dětí i dospělých. Letos navíc počasí ukázalo nebývale vlídnou tvář, protože za současné teploty by se nemusel stydět ani měsíc červenec. Vedle toho se však lidé v poslední době potýkali s velmi silným větrem, což riziko požárů ještě dále zvyšovalo.

Čarodějnice přesto byly k hasičům přívětivé, takže jejich zásahy nebyly potřeba. „Z našeho pohledu se pálení čarodějnic odbylo zcela v poklidu a k žádnému požáru nedošlo. Nebezpečí však stále trvá, protože pokud by pořadatelé ohniště dostatečně nezajistili, hrozilo by při silném větru rozfoukání ohně a jeho rozšíření do okolí," uvedl včera Jiří Václavík, vyšetřovatel rychnovských hasičů.

Poměrně v poklidu se vše odehrálo i z pohledu policistů. V souvislosti s pálením čarodějnic byly incidenty hlášeny jen zcela zbytečně. „Před půlnocí bylo hlášeno rušení nočního klidu v Potštejně. V době příjezdu policejní hlídky se již na místě žádné osoby nenacházely," sdělila Lenka Burýšková, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie v Hradci Králové.

Případy dvou fyzických napadení, ke kterým došlo v Čermné nad Orlicí a v Solnici, nemusely mít se samotnými oslavami pálení čarodějnic žádnou přímou souvislost.