Období od první republiky až k optimistickému budování světlých zítřků v socialistickém Československu si v úterý připomněli na Kupkově náměstí v Opočně, kde se setkala stará autíčka a motocykly s alegorickým vozem jak vystřiženým z let padesátých.

Veteráni jsou zde každoročně Podorlický Veteran Car Club Dobruška totiž tradičně startuje svoji prvomájovou jízdu právě v Opočně, do svého domovského města posádky vyráží až poté, co si všichni Opočeňáci vychutnají pohled na jejich nablýskané miláčky.

Alegorický vůz byl novinkou, zdá se, že v Opočně se otěží chytá mladá generace, která jej připravila. Ale jeho začátek musíme hledat hned po roce 1989. Tehdy byly obrazy, které kdysi pravidelně zdobily budovy či alegorické vozy, uloženy v Kodymově národním domě (KND). „Když jsem se ptal, co s nimi, většinou každý krčil rameny, že asi vyhodit. To se mi nechtělo, tak jsem je schoval v kotelně," vzpomíná Vladimír Macek, bývalý správce KND.

Dnes je správcem Petr Fábera. A to jsme už u mladé generace když obrazy objevil, neváhal ani chvilku. „Ihned jsem si představil prvomájovou jízdu, Pavel Anděl z IC byl pro, holky si vzaly pionýrské kroje. Lidé se skvěle bavili, takový úspěch jsme nečekali. Příští rok to určitě zopakujeme," plánuje posádka vozu, která z náměstí vyrazila na kontrolu do města. „Musíme zkontrolovat výzdobu oken, zajedeme ke starostovi. Jestli výzdobu nemá, bude mít pořádný průšvih."

(dm)