„S týmem ze spolku Jiné jeviště jsme se rozhodli soustředit na kvalitní program, doplněný o zajímavé workshopy pro veřejnost na téma divadelní práce ve specifických skupinách,“ říká manažerka festivalu Lucie Špačková. Jednou z důležitých osobností festivalu byl letos i režisér Vladimír Novák, který působí jako garant výzkumného projektu divadelní tvorby ve specifické skupině s lidmi s mentální retardací na pražské DAMU.

„Mně sem přivedli moji studenti, protože už to bude 20 let, co pracujeme pod patronací DAMU s lidmi s mentálním postižením. Studenti z katedry alternativního loutkového divadla se pustili do práce a vznikl tenhle skvělý festival a nápad, že se tady budou setkávat soubory a umělci, studenti a lidi, které tahle tématika zajímá na jednom místě,“ řekl Vladimír Novák a dodal: „Když jsme to začali dělat, tak mi říkala spousta lidí i pedagogů z DAMU, že to nemá smysl dělat, že ta práce nikam nevede. Ale to není pravda, protože i ti studenti se od lidí s postižením naučili spoustu věcí, protože jejich fantazie a barevné světy jsou nesmírně zajímavé. A my se od nich máme stále co učit.“

Dlouhtrvající potlesk si vysloužila premiéra divadelního představení Hotel Varen. Jedním z těch, kteří ho s mentálně postiženými herci nacvičili byl dnes už profesionální herec plzeňského loutkového divadla Alfa a vynikající muzikant Petr Vydarený. „Pro mě osobně je to výzva pracovat s lidi s mentálním postižením, dělat s nimi divadlo, je to totiž nesmírně obohacující a jsem za to rád. Zároveň je to příležitost setkat se s dalšími lidmi, kteří s mentálně postiženými pracují,“ řekl.

Vesnička Neratov tak letos opět ožila, festival přilákal spoustu lidí nejen z okolí, ale i z celé republiky. Nádherná neratovská dominanta - kostel Nanebevzetí Panny Marie byl pro návštěvníky otevřen nepřetržitě po celou dobu konání festivalu. „Jezdím sem od samého začátku, letošní Menteatrál mě doslova dostal, patřil k těm nejvíce vydařeným. Ta úžasná atmosféra, usměvaví lidé kolem, ta neuvěřitelná pohoda a radost, to je prostě super a je to nakažlivé. Budu z toho čerpat mnoho dalších dní,“ ohodnotila festival Jana, která přijela z Prahy.

O Neratově
Poutní místo a kouzelná vesnička Neratov se nachází v Orlických horách a leží přímo u polských hranic. Neratov byl významným poutním místem již od 2. poloviny 17. století, na pouť sem přicházely údajně až čtyři tisíce poutníků. Kostel v roce 1945 vyhořel, za komunismu bylo rozhodnuto o jeho demolici a jen zázrakem nebyl zbourán. Od roku 1992 je kulturní památkou a občanské sdružení Neratov, z. s. usilovně pracuje na jeho obnově. Sdružení dosahuje svých cílů mimo jiné podporou pěstounských rodin a provozováním chráněného bydlení a chráněných dílen pro osoby se zdravotním postižením. Samostatným bydlením a nabídkou zaměstnání podporuje zodpovědnost a sebevědomí lidí s lehkým mentálním postižením a za pomoci školených asistentů jim v rodinném prostředí poskytuje příležitosti k rozvoji jejich životních i pracovních návyků.