Po vcelku klidném průběhu předvolební kampaně tady na Rychnovsku si v den voleb někdo zaplatil inzerát v novinách, ve kterém tvrdí, že byl Sadovský členem komunistické strany a v minulosti za ni kandidoval.

„Nikdy jsem neměl s komunisty nic společného. Někomu asi vadí, že máme s ANO jasný program, který voliče oslovil," zlobí se Sadovský.

Tvrdíte, že jste tedy v KSČM nikdy nebyl?
Nebyl! Někdo si to vymyslel, nebo si spletl jména, každopádně ten někdo lže, aby mě na poslední chvíli poškodil, což nemůžu nechat jen tak. Podáváme trestní oznámení. Je neuvěřitelné, že si takový člověk zaplatí inzerci s naprostým výmyslem. Konkurenti ze mě asi musí mít velký vítr, když jim to za ty peníze stojí.

Netušíte, kdo by za tímto útokem mohl stát?
To vážně nevím. Ale budu žádat, aby se ten někdo omluvil. Přestože doufám, že voliče to už nijak neovlivnilo. Místní mě znají a vědí, že je to nesmysl.

Vy ale nejste v politice úplný nováček…
Jak se to vezme. Je pravda, že jsem už dvakrát kandidoval za ČSSD v komunálních volbách. Vždy jsem ale byl až na pátém místě s minimální šancí na úspěch. Navíc jsem ani nebyl členem strany, takže nemůžu říct, že bych měl nějaké velké politické zkušenosti.

Což může být podle vašeho předsedy Babiše výhodou většiny kandidátů ANO.
Já si to také myslím. Nejsem člověk, který by byl navázaný na nějaké podnikatelské vazby, po volbách nebudu muset nikomu skládat účty. Chci jít do Senátu jako Petr Sadovský, reprezentovat svůj region a zároveň pomáhat hnutí ANO se změnami, které započalo ve sněmovně a na vládní úrovni. V ANO jsem od začátku a jsem čím dál tím víc přesvědčený, že se nám tady povedla skvělá věc.

Co přesně máte na mysli?
Ukazujeme lidem, že to jde i bez politiků, kteří nám tady vládli 25 let. Že to můžou vzít i normální lidi, kteří jsou zvyklí něco dělat a ne jen mluvit a slibovat. Lidé tady v regionu dobře vědí, co dělám. Narodil jsem se v Dobrušce. Jsem rád, že se můžu právě tady ucházet o jejich přízeň.

Jak chcete v Senátu svému volebnímu obvodu pomoct konkrétně?
Prioritou je pro mě rychnovská nemocnice. Chtěl bych se zasadit o její oddlužení a navrácení její prestiže. Nemyslím si, že fúze náchodské a rychnovské nemocnice bylo to nejlepší řešení, neboť každá nemocnice má jinou územní specifikaci, jiné složení obyvatelstva, prostě každá je jiná. Mojí další snahou bude vylepšení dopravní obslužnosti v regionu (vybudování potřebných obchvatů, výstavba cyklostezek a podobně). Velký potenciál rozvoje našeho území spatřuji v rozšiřování průmyslové zóny v obci Kvasiny. Důraz budu klást i na podporu podnikatelů, živnostníků či na zlepšení pozic absolventů při hledání prvního zaměstnání.

Co podle Vás v tomto obvodu chybí?
Myslím si, že například podpora prodeje regionálních produktů v našem obvodu není dostatečná.

Sledujete i dění na celostátní úrovni?
V této souvislosti bych rád podpořil projekt Rekonstrukce státu, který si klade za cíl omezit korupci v našem státě prostřednictvím rozšířením pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu a zákonem o zveřejňování smluv. Obecně se mi líbí to téma transparentnosti, se kterým celé hnutí ANO do voleb jde. Myslím, že je na čase, aby běžní občané viděli veřejným institucím až do kuchyně.

Nemáte strach, že při plnění všech těch úkolů nebudete mít žádný volný čas?
To se stát může, ale já tam nejdu kvůli volnému času, já chci něco udělat pro lidi z mého regionu. A když už jsem u toho času. Já jezdím rád na motorce, takže když ji občas vytáhnu na cestu do Prahy, bude to vlastně práce i zábava.

Senátor na motorce?
Proč ne? Věřím, že i zasloužilí senátoři by se zajímali, co to mám za stroj.

Dnes ještě mají lidé šanci volit. Máte pro ně na poslední chvíli nějaký vzkaz?
Snad jen prosbu, aby volit šli. Jen tak mohou pomoct opravdové změně, která se tu nastartovala před rokem při volbách do parlamentu. ⋌(zr)