Nejlepším starostou v Královéhradeckém kraji se stal dobrušský Petr Tojnar. Cenu předsedy Dana Jiránka za mimořádný přínos Svazu měst a obcí České republiky převzal další zástupce z rychnovského regionu – Josef Bezdíček, starosta obce Čermná nad Orlicí.

Soutěž Nejlepší starosta 2010-2014 uspořádal pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana poprvé v historii Svaz měst a obcí ČR.

Cílem soutěže je vybrat starosty, kteří se v letech 2010 – 2014 nejvíc zasloužili o rozvoj svého města či obce, zlepšili jejich zázemí, infrastrukturu, životní prostředí, podmínky pro podnikání či informovanost občanů a přispěli tak ke zvýšení kvality života obyvatel.

Do soutěže se přihlásilo nebo bylo nominováno na tři sta lidí. Ve dvou kolech je hodnotila odborná porota tvořená ze zástupců státní správy, akademické sféry i soukromého sektoru. Posuzovala jejich osobní přínos pro město či obec, přístup k funkci starosty a rovněž výsledky jejich činnosti. Vítězové dostali originální cenu z čirého křišťálu a akvamarínu ve tvaru trojúhelníku symbolizující stoupání vzhůru za světlem. Nejen cenu pak dokreslilo zlatočerné logo soutěže – elegantní písmeno S (Starosta) v podobě stuhy zakončené ozdobným prvkem (hvězdičkou) jako „starosta s hvězdičkou“.